Българи и чужденци посрещат Възкресение в Хаджидимовския манастир

Българи и чужденци посрещат Възкресение в Хаджидимовския манастир | StandartNews.com

Благоевград. Православни християни от страната и чужбина ще посрещнат Възкресение Христово в Хаджидимовския манастир „Свети Великомъченик Георги". Рано тази сутрин, на Велика събота, се отслужи Василиева света литургия от йеромонах Теофил, игумен на светата обител. След богослужението деца от епархията и гости ще боядисват великденски яйца, но ще ползват не боя, а естествени оцветители.

Напливът от миряни в манастира започна още в петък. Стотици българи и чужденци, най-вече гърци, ще посрещнат тук светлия християнски празник.

Най-голямото стълпотворение обаче е на храмовия празник – 6 май, когато е и празникът на град Хаджидимово. Всички поклонници ще се помолят за здраве и благоденствие пред чудотворната икона на свети Георги. Монасите са категорични, че иконата на светеца наистина е чудотворна и е изцерила хиляди богомолци. "Който вярва в светеца, бива излекуван. Миряните трябва да са искрени в молитвите си и тогава стават чудеса", твърдят те. Най-често тук се молят бездетни семейства не само от региона, но от цялата страна, че и от съседна Гърция. Дори мюсюлмани отправят молитви към свети Георги за рожба. Един от свещениците пък показва книгата с доказателствата. Там пише черно на бяло, че на 5 май 2001 г. в манастира идват да пренощуват 5-годишната Магдалена Петрова от село Места и баба й. Момиченцето е нямо по рождение. Възрастната жена изкарва нощта в молитви, а детето кротко спи в манастира. На сутринта бабата се унася. Събужда я гласът на внучката й: "Хайде, бабо, ставай, че се съмна!" Чудесата не свършват с този случай. Много малчугани са излекувани от детски паралич. Доста са щастливците, които след молитви пред чудотворната икона, са се сдобили с рожба.

„Навръх Гергьовден ще изнесем иконата отвън, за да може всеки да я целуне за благословение и изцеление. Иначе я пазим на специално и тайно място", разкриват монасите.

Иконата на свети Георги единствена оцелява в големия пожар в църквата през 1979 г. През 1993 г. пък иманяри решават да я откраднат. Имат и помагач - българомохамеданин от близко село, който ги води до манастира през нощта. Апашите се вмъкват в църквата и задигат чудотворната икона. Само на 50 м от храма обаче водачът им си глътва езика. Карат го в болницата в Гоце Делчев в безсъзнание. Мъжът се съвзема и продумва единствено: "Иконата, Ихтиман!". Полицаите веднага тръгват по следата. И откриват в Ихтиман не само чудодейния свети Георги, но и цял склад с ценни икони.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай