И носителите на наградите "Аскеер" са...

И носителите на наградите "Аскеер" са... | StandartNews.com

Захари Бахаров взе и "Аскеер" - след "Икар"- а, за водеща мъжка роля за моноспектакъла "Чамкория" по романа на Милен Русков, постановка на Явор Гърдев в Театър 199 "Валентин Стойчев".

Мария Стефанова увенча с "Аскеер" за водеща женска роля завръщането си след 25 години на сцената на Народния театър "Иван Вазов" - в "Три високи жени" от Едуард Олби на Стефан Спасов.

"Не знаете какво щастие е за мен да съм отново сред вашата бравурна младост, сред вашия талант и щедрост", обърна се към колегите си актрисата. Тя благодари на екипа на спектакъла и на Народния театър. "Поклон на прекрасната публика и нека да пребъде българският театър", каза още Мария Стефанова.

Театралните награди "Аскеер" бяха връчени за 28-и път снощи в Театър "Българска армия" на тържество по случай 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Церемонията беше под почетния патронаж на министъра на културата Боил Банов и на министъра на отбраната Красимир Каракачанов. Празничният спектакъл "Театърът - моята страст" беше по сценарий и режисура на Петринел Гочев.

"Хайдути много, воеводи няма", тъжно-иронично коментира във видеоклипа, с който беше представен, Васил Михайлов, удостоен с голямата награда "Аскеер - 2018" за цялостен принос към театралното изкуство.

"С радост бих отстъпил място на младите, но, докато започнат да играят войводи, трябва да изиграят много четници", каза още актьорът. Той "призна", че винаги е искал да играе "малкия" човек, но все са му давали роли на царе. "Човек и добре да живее, го докарва до цялостен принос", пошегува се с формулировката на отличието си актьорът на церемонията. Той каза, че има четири празника - наградата, 24 май, 80-годишнината си и най-големия - турнетата из цяла България, където хората посрещат трупата на Военния театър с много любов, цветя и песни.

"NеоДачници" по Максим Горки на Иван Пантелеев в Народния театър взе две статуетки "Аскеер" - за най-добро представление и за режисура.

При поддържащите роли победителите са в постановки на Бина Харалампиева - Ана Пападопулу за "Лисичета" от Лилиан Хелман в Народния театър и Малин Кръстев за "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек в Малък градски театър "Зад канала".

На "Аскеер - 2018" "изгря звездата" на Веселин Петров - за ролите му в "Кралят eлен" по Карло Гоци на Анастасия Събева в Театър "Азарян" в НДК.

Марина Райчинова заслужи статуетката на Георги Чапкънов за сценография - за "Франкенщайн" от Ник Диър на Стайко Мурджев в Театър "София". За музиката в представлението "Аскеер" получи Петър Дундаков.

За костюмография беше отличена Нина Пашова за два спектакъла в Народния театър - "Калигула" от Албер Камю на Диана Добрева и "Три високи жени". Оля Стоянова взе наградата за съвременна българска драматургия за пиесата си "Цветът на дълбоките води".

Студентите от трети курс в НАТФИЗ на проф. Атанас Атанасов забавляваха публиката, като редуваха попхитове с народни песни и скечове, с които въвеждаха различните номинации. Между най-смешните беше "прекъсването" на празничния спектакъл от едноок сценичен работник, който се опитваше да спусне някаква чига. Все не успяваше и затова повика на помощ свой колега - той пък с една ръка. . . В благодарствените думи на много от наградените обаче имаше признателност и за хората зад кулисите.

Паметта на отишли си през изминалата година театрали беше почетена с видеоклип и аплодисменти - от цялата трупа на сцената и всички присъстващи в залата, изправени на крака.

По традиция празникът завърши с общо изпълнение от участници и гости на химна "Върви, народе, възродени!".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай