Съдят Робърт Плант за плагиатство

Робърт План отмени турне, за да се яви пред съда в Лос Анджелис

Съдят Робърт Плант за плагиатство | StandartNews.com

Великото парче "Stairway to Heaven" било заимствано от парче на "Спирит"

Робърт Плант и китаристът Джими Пейдж от легендарната рок група "Лед цепелин" може да са откраднали встъпителните акорди за великото си парче от 1971 г. "Stairway to Heaven". Това ще трябва да реши съдът в Лос Анджелис в процес, който започва на 14 юни.

Според иска "Цепелин" са взели акордите от инструменталната композиция "Taurus" на групата "Спирит". Жалбата е подадена от Майкъл Скидмор, изпълнител на завещанието на покойния Ранди Улф, китарист на "Спирит" и композитор на парчето. Малко преди смъртта си през 1997 г. Ранди се оплакал в интервю от приликите в двете композиции. Скидмор твърди, че Джими Пейдж вероятно е почерпил вдъхновение за написването на "Stairway to Heaven", след като е чул "Спирит" да изпълняват "Taurus", докато двете групи са концертирали заедно през 1968 и 1969 година. Според ответниците Улф е бил наемен автор на песни, който не е предявявал претенции за авторско право.

Заради това че Плант трябва да се яви пред съда в Америка, той отмени участието си на фестивала "Мелтдаун" в Лондон на 19 юни, където трябваше да пее в подкрепа на бежанците.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай