Връщат модата на индустриалния туризъм с музея на стъклото

Връщат модата на индустриалния туризъм с музея на стъклото | StandartNews.com

Маршрут от "Различното преживяване " свързва Варна с Белослав

Истинска провокация за родни и чужди туристи е да се докоснат до магическата красота при извайване на стъкло под силата и топлината на огъня. В Белослав е единственият в региона музей на стъклото в "Инхом" - наследник на първата българска фабрика у нас, открита през далечната 1893 г. Това може да върне на мода индустриалния туризъм, за който директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов припомня, че е възникнал първо в стъкларските заводи през 1956 г.

Затова общ туристически маршрут, който свързва Варна с четири съседни общини, отвежда този път на брега на Белославското езеро. В музея на стъклото туристите могат едновременно да наблюдават ръчно производство и полуавтоматична машина за производство на флакони и на робот, който подава стъкло от пещта. Гостоприемните домакини превръщат туристите в творци, които сами декорират стъклените изделия, които си харесат. В завода за стъкло се извайват стъклените статуетки "Кристална круша" - за наградите на фонда "Валя Крушкина". Техен автор е Елена Китова.

Белослав има уникален градски транспорт-ферибот, който свързва двата му бряга през Белославското и Варненското езеро. Той е собственост на града, но се финансира от държавата и е безплатен за пътници. Фериботът прави годишно 36 811 курса, минава на 10 минути и може да побере 20 коли.

Поредният маршрут по проекта "Различното преживяване" за туроператори, тръгва от Варна и прочутите й Римски терми на 5 декември. Те са най-голямата антична сграда на територията на страната ни и са сред най-големите обществени бани от древноримския свят. Термите на Стария Одесос са се ширили на площ 7000 км.м и са били не само за къпане, но и за отдих, развлечение, забавления, място за политически спорове и обществени дискусии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай