През 2019 г.: 3 милиона туристи превземат Пловдив

През 2019 г.: 3 милиона туристи превземат Пловдив | StandartNews.com

Водят чужденци до старите столици и по пътя на траките

Пловдив ще бъде посетен от над 3 милиона туристи през 2019 г., когато ще бъдем Европейска столица на културата. Това обяви вчера зам.-кметът на града Стефан Стоянов при откриването на Шестата международна среща на туроператорите, съобщи в. "Марица". Той посочи, че през миналата година при национален спад на туристите от близо 15% градът на тепетата отчита 12% ръст. Чуждите посетители са се увеличили с над 20 процента, а българските - с малко над 6 на сто. Така общият брой на нощувалите и преминалите туристи е над 800 000 души.

"Тези ръстове се дължат на успешното популяризиране на Пловдив като водеща дестинация за културен, исторически и събитиен туризъм. Титлата "Европейска столица на културата - 2019", всички проекти и събития във връзка с това, както и богатата културна програма, която ще се реализира, ще осигурят устойчив ръст на туристите и през следващите години", каза Стоянов. По думите му община Пловдив си е поставила цел да постигне между 12 и 15% ръст годишно и да се открива поне по един нов туристически обект на година.

Над 110 туристически организации от три континента участват в Шестата международна среща на туроператорите. Това са туроператори и представители на медии от повече от 16 държави, сред които Великобритания, Франция, Германия, Турция. Събитието се организира от Община Пловдив, чрез Общинско предприятие "Туризъм", съвместно с Министерството на туризма на Република България. "Тези срещи са изключително важни за нас с контактите, които създаваме, разговорите и възможностите, които се откриват пред общата ни работа", каза кметът на Пловдив Иван Тотев. Зам.-министърът на туризма Ирена Георгиева обяви, че са разработени поредица от тематични маршрути, сред които са "Софийската Света гора", "По пътя на траките", "Столици и градове на българските царе и патриарси", "Морските градове на България".

Discovery: България най-желана за туризъм

България е сред най-желаните дестинации за туризъм, според зрителите на Discovery Channel. Това сочи проучване, направено сред повече от 30 000 почитатели на телевизията. "България е и мястото, което анкетираните искат да посетят още тази година", съобщи Лоурънс Пейвли, който отговаря за международните връзки на Discovery Channel. Той и колегата му Жерар дьо Фровил бяха специални гости на шестата международна среща на туроператорите в Пловдив, съобщи в. "Марица".
"Първото нещо, което почувствах тук, е, че градът е много гостоприемен. Запознат съм с историята на Пловдив и с голямо нетърпение очаквам да видя всички тези антични паметници", заяви Пейвли. Екипът на Discovery Channel е в града на тепетата, за да направи снимки на града и да научи още за културата. Догодина двамата ще се върнат, за да заснемат филм за Пловдив. "Много места имат римска история, но всъщност в Пловдив миналото е много по-назад във времето. И това е нещо, което намирам за изключително забележително", допълни Пейвли.

Нашенци и гърци на СПА в Огняново

Наплив от туристи радва хотелиери и ресторантьори в гърменското село Огняново. С началото на пролетта интересът към курорта е засилен и води тук не само нашенци, но и чужденци. Над 90% от легловата база в населеното място вече е заета за Гергьовден. Най-много ще са гостите от страната, но ще има и доста гърци. "Курортът ни разполага с над 1000 легла. Преди повече от година бе ремонтиран профилакториумът, който е най-луксозният в региона. Там се предлагат СПА процедури, всякакви екстри. Няма да има нито едно свободно място вечерта на 6 май в селището ни", твърдят хотелиери. В курорта са изградени над 15 хотела, почти всяка къща предлага стаи за нощувки.

От година на година гостите се увеличават. Тя е известна още от римско време. Изворите са с отлични целебни качества и лекуват куп болести. Предимството на курортното селище са ниските цени за нощувки. Може да се намери легло за 10-12 лева на вечер. Затова и по-бедните гърци атакуват Огняново. Те предпочитат този курорт пред морето. "Развитието на туризма дава поминък на местното население. Затова работим много за облекчаването дейността на туристическия бранш", твърди кметът на община Гърмен Минка Капитанова.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай