Екскурзиите без неочаквани такси

Няма да плащаме за нищо, което предварително не е посочено в договора

Екскурзиите без неочаквани такси | StandartNews.com

Нова евродиректива защитава пътуващите, които са избрали ваканцията им да бъде организирана от туроператор.

Правилата на директивата са включени в проект за промени в Закона за туризма, който е пуснат за обществено обсъждане от ресорното министерство.

Ако правилата бъдат приети, подробната информация за пътуването вече ще бъде част от договора с фирмата-организатор. Така тя ще бъде задължена да ни осведоми за цената, дестинацията, вида на превоза, настаняването, включените нощувки, приблизителните часове за отиване и връщане, предвидените хранения, допълнителните услуги, които не са включени в пакета като екскурзии, броя на групата, в която ще пътувате, езика, на който ще се извършват предвидените услуги, за какви хора е подходяща ваканцията и на какви условия трябва да отговарят туристите.

Освен това в договора ще трябва да са посочени телефон и електронна поща за връзка, минимален брой участници, за да се осъществи пътуването, както и краен срок, в който клиентите да бъдат уведомени, ако то се провали. Тези срокове ще зависят от продължителността на избраната ваканция.

Ако тя е до 2 дни, туроператорът ще може да ви каже, че няма да пътувате по различни причини до 48 часа преди началото на плануваната ваканция. Ако екскурзията е с продължителност от 2 до 6 дни, за провал трябва да знаете поне 7 дни преди отпътуване.

Ако пътуването е над седмица, фирмата-организатор задължително ви съобщава, че пътуването няма да се състои до 20 дни преди началната дата, пише в проектозакона.

Туроператорът ще трябва да ви осигури и информация относно визови и здравни изисквания, срокове за издаване на нужните документи, информацията за нужни застраховки, както и да ви съобщава за всяка промяна. Ако туроператорът не предостави нужната информация за дължими такси и допълнителни разходи, туристът има правото да не ги заплаща, пише в проекта за промени в закона.

Според друга промяна, залегнала в Закона за туризма, 7 дни преди път ще имаме право да сменим титуляра на вече платена екскурзия. При това туроператорът няма право да начислява такси за смяната, а ако подизпълнителите, от които купува отделните услуги, имат такса, той трябва да я покаже на клиента, за да оправдае допълнителните разходи.

Целта на промените е да се гарантират правата на туристите, а ваканциите да станат безпроблемни, независимо от коя страна в ЕС човек е купил почивката си. От обхвата на новата евродиректива се изключват единствено служебните пътувания. За сметка на това с проекта се легализират онлайн туроператорите, които трябва да изпълняват всички задължителни условия на закона, но могат да нямат физически офис.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай