19:30 ч.

26.09.17

2 мин.

0

2

0

Екскурзиите без неочаквани такси

от Наталия Малчева |

Екскурзиите без неочаквани такси

Няма да плащаме за нищо, което предварително не е посочено в договора


Нова евродиректива защитава пътуващите, които са избрали ваканцията им да бъде организирана от туроператор.


Правилата на директивата са включени в проект за промени в Закона за туризма, който е пуснат за обществено обсъждане от ресорното министерство.


Ако правилата бъдат приети, подробната информация за пътуването вече ще бъде част от договора с фирмата-организатор. Така тя ще бъде задължена да ни осведоми за цената, дестинацията, вида на превоза, настаняването, включените нощувки, приблизителните часове за отиване и връщане, предвидените хранения, допълнителните услуги, които не са включени в пакета като екскурзии, броя на групата, в която ще пътувате, езика, на който ще се извършват предвидените услуги, за какви хора е подходяща ваканцията и на какви условия трябва да отговарят туристите.


Освен това в договора ще трябва да са посочени телефон и електронна поща за връзка, минимален брой участници, за да се осъществи пътуването, както и краен срок, в който клиентите да бъдат уведомени, ако то се провали. Тези срокове ще зависят от продължителността на избраната ваканция.


Ако тя е до 2 дни, туроператорът ще може да ви каже, че няма да пътувате по различни причини до 48 часа преди началото на плануваната ваканция. Ако екскурзията е с продължителност от 2 до 6 дни, за провал трябва да знаете поне 7 дни преди отпътуване.


Ако пътуването е над седмица, фирмата-организатор задължително ви съобщава, че пътуването няма да се състои до 20 дни преди началната дата, пише в проектозакона.


Туроператорът ще трябва да ви осигури и информация относно визови и здравни изисквания, срокове за издаване на нужните документи, информацията за нужни застраховки, както и да ви съобщава за всяка промяна. Ако туроператорът не предостави нужната информация за дължими такси и допълнителни разходи, туристът има правото да не ги заплаща, пише в проекта за промени в закона.


Според друга промяна, залегнала в Закона за туризма, 7 дни преди път ще имаме право да сменим титуляра на вече платена екскурзия. При това туроператорът няма право да начислява такси за смяната, а ако подизпълнителите, от които купува отделните услуги, имат такса, той трябва да я покаже на клиента, за да оправдае допълнителните разходи.


Целта на промените е да се гарантират правата на туристите, а ваканциите да станат безпроблемни, независимо от коя страна в ЕС човек е купил почивката си. От обхвата на новата евродиректива се изключват единствено служебните пътувания. За сметка на това с проекта се легализират онлайн туроператорите, които трябва да изпълняват всички задължителни условия на закона, но могат да нямат физически офис.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

chitatel · 04:01 · 27.09.2017
Аз сьм потрeсeна! Чe до сeга да нe стe пътували като в срeдновeковиeто , така сe прави по цял свят !
Потребител · 21:31 · 26.09.2017
Това се изпълнява и сега
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент