Доброволци чистят храмове в Мелник заради гърци

Доброволци чистят храмове в Мелник заради гърци | StandartNews.com

3 църкви в ремонт, остават заключени за миряни

Жители на Мелник хванаха метлите, за да почистят районите около църквите в най-малкия ни град. Причината е в наближаващите празници Великден и Гергьовден, когато тук ще дойдат не само нашенци, но и много гръцки туристи. „Не бива да се излагаме пред гърците. Те са вярващи християни, в това отношение можем да вземем пример от тях. Идват и обикалят всички храмове, ходят и до Роженския манастир. Затова събрах местни хора, които да изчистят навсякъде", сподели кметът на населеното място Наско Петев.

Цял месец върви уборката, за да бъде градчето чисто и подредено за големите християнски празници в началото на месец май. Ударниците „тренират" с метлите двуразово – и сутрин, и следобед. „Има много работа, никак не е лесно, но за мен хигиената и чистотата са много важни. Само хората към кметството, дето са по временната заетост, не могат да се справят. Затова отправих апел и към мелничани да запретнат ръкави", уточни градоначалникът. Той преди време осигурил още 3-4 контейнера, които са втора употреба, но пък вършат добра работа. Поставени са на места, където досега не е имало кофи и често там се образували нерегламентирани сметища. Управникът настоял пред фирмата по чистотата да минава по-често, за да не се препълват контейнерите и да се принуждават местни хора и туристи да изхвърлят отпадъци край тях, които после кучетата разнасят навсякъде.

Най-здравата уборка е край църквите. Макар че три от храмовете да са затворени, по празниците много туристи ходят да ги видят. Църквата Света Богородица Спилеотиса" е част от някогашния манастир е един от най-ценните културно-исторически паметници в региона. Светата обител е построена в началото на XIII век по заповед на деспот Алексий Слав. Вдигната е върху недостъпно място, част от крепостта на управника. Някога е имало две църкви - "Св. Богородица Спилеотиса" и "Св. Спиридон", както и гробищен параклис. В момента се ремонтира.

15-вековен храм бе възстановен и е на път да се превърне в притегателно място за поклонници, миряни и туристи в Мелник. През 2004 г. археолозите попаднаха на останки на църквата "Света Параскева - Петка".

Тя също е затворена, очаква се скоро да бъде осветена от Неврокопския митрополит Серафим. Митрополитската църква "Свети Николай Чудотворец" е заключена заради пожар, който вилня през юли 2014 година. В момента е отворен само храмът „Свети Антоний Велики". В него ще е най-големият наплив на жители и гости на Мелник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай