В Полша и Румъния храната е по-евтина

В Полша и Румъния храната е по-евтина | StandartNews.com

Минималната заплата в Люксембург е 10 пъти по-висока от тази в България

Цените в България са най-ниските в цяла Европа като само в Македония е по-евтино, сочат данни на Евростат. У нас кошница от основни стоки и услуги може да се купят за 48 евро, докато средно за страните от ЕС за тях са необходими 100 евро. Македония е веднага след нас, където същата кошница от стоки и услуги струва само 47 евро. Преди нас по цени се нареждат Полша (56 евро за същата пазарска кошница), Румъния (54 евро), Сърбия (53 евро), Босна и Херцеговина (53 евро) и Албания (50 евро). Най-скъп е животът в Швейцария (154 евро за същите стоки и услуги), Норвегия (148 евро) и Дания (138 евро).

Но и заплатите в България са най-ниските в ЕС. През януари 2015 г. минималната заплата у нас беше 184 евро, а в Люксембург - над 10 пъти повече, или 1923 евро. В същото време в Люксембург цените са само с 20% по-високи от средните за ЕС, и 2,5 пъти по-високи от тези в България. Оказва се, че въпреки най-ниските цени у нас, хората с минимална заплата имат най-ниската покупателна способност в ЕС, като за цяла Европа само в Албания живеят по-зле.

Най-добро сравнение между нас и страните от ЕС може да се направи с данните за Германия, тъй като там цените са най-близки до средните за Общността - по-високи са само с 2%. В същото време минималната заплата в Германия е 1473 долара, което е 8 пъти повече от минималното възнаграждение в България за януари. А цените в Германия са само 2,1 пъти по-високи от тези у нас. Оказва се, че с минималната заплата в Германия могат да се купят близо 4 пъти повече стоки и услуги,

отколкото с най-ниското месечно възнаграждение у нас.
Разликите в цените в България и другите страни от ЕС са различни за отделните групи стоки. Например цените на храните в България са с 30% по-ниски от средните за ЕС, което ни нарежда на 33-то място в цяла Европа. От страните в ЕС по-евтини са храните в Полша (39% по-ниски от средните за ЕС) и Румъния (-32%). По-евтина е прехраната и в Албания (-31%) и Македония (-42%).

Алкохолът и цигарите у нас са най-евтините в ЕС, като цените са с 42% по-ниски от средните нива за Общността. Но сред страните от цяла Европа цените на алкохола и цигарите са още по-ниски в Македония (62% по-ниски от средните за ЕС), Албания (-55%), Босна и Херцеговина (-50%), Сърбия (-47%) и Черна гора (-43%).
Най-голяма разлика между цените у нас и тези в ЕС има при хотелите и ресторантите. У нас те са с 54% по-ниски от средното ниво за Общността, което ни прави най-евтината туристическа дестинация в ЕС. Но ако се сравняваме с цяла Европа, се оказва, че в Македония и Албания е още по-евтино, а цените на хотелите и ресторантите там са съответно с 60% и 58% по-ниски от средните за ЕС. Най-скъпи са хотелите и ресторантите в Норвегия (76% над средните за ЕС), Швейцария (+52%) и Дания (+47%). В съседна Гърция ресторантите и хотелите са само с 16% по-евтини от средните в ЕС, което отрежда на страната 20-о място в цяла Европа.

Планирайте почивката си без риск

Все повече хора планират своята лятна почивка извън пределите на страната. Но всяко пътуване крие и своите непредвидими рискове. Затова застрахователни експерти съветват да не се пропускат застраховките за медицински разходи, с които можете да си спестите непредвидени разходи. Този вид застраховки осигуряват съдействие по всяко време на денонощието в случай на инцидент.

Алианц предлага на всички пътуващи извън страната застраховка "Помощ при пътуване - медицински разноски", която е с осигурен асистанс. В случай на злополука или заболяване в чужбина Алианц ще организира и насочи клиента към лекар по обща медицина или друг специалист, в зависимост от конкретния здравословен проблем. За целта е необходимо застрахованият да се обади на посочения в полицата телефон, като предимството е, че обслужването е на български език. Компанията заплаща необходимата медицинска услуга, както и необходимите за лечението лекарства.

"За да бъдат избегнати неприятни емоции по време на пътуване в чужбина, цялостната грижа за здравето е едно от най-важите неща, за които трябва да се помисли. Високите цени на здравните услуги в цял свят предполагат човек да има на 24-часово разположение сигурен партньор, на който може да разчита за своето здраве. В нашата практика например не са редки случаите, когато сериозно болни или пострадали клиенти са транспортирани за лечение в България с въздушна линейка. Затова моят съвет е да не се пропуска застраховката "Помощ при пътуване - медицински разноски", каза Атанас Алексиев, зам.изпълнителен директор на ЗАД Алианц България. Към тази застраховка Алианц предлага и допълнително покритие - обезщетение в случай на загубен или повреден личен багаж, и покриване на разходи за вещи от първа необходимост при закъснение на багажа.

Алианц предлага атрактивни отстъпки и специални условия при сключване на семейни застраховки "Помощ при пътуване - медицински разноски", както и за лоялни клиенти. Дори да тръгвате на някъде в последния момент, не оставяйте здравето си на случайността. Направете удоволствието пълно, като гарантирате сигурност за здравето си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай