Бензинът падна до 2,15 лв. за празниците

Бензинът падна до 2,15 лв. за празниците | StandartNews.com

Дизелът е по 2,09 лв., газта може да се намери за 98 ст.

Най-масовият бензин А-95 падна до 2,15 лв. за празниците. Поевтиняването надмина и най-смелите прогнози, които гласяха, че за Рождество горивото ще струва по 2,22 лв. Най-евтино е в малките бензиностанции, които не са част от вериги.

В по-големите бензинът варира между 2,19 и 2,29 лв. С бонусите и картите за лоялни клиенти, които предлагат, цената на горивото може да падне с до 10 ст. Дизелът също е далеч под нивата, на които се предлагаше миналата Коледа. Литърът в момента се продава за 2,09 до 2,13 лв. Цената на газта пък варира в тесните граници между 98 и 99 ст., като по-евтино отново е в бензиностанциите, които разполагат само с един обект.

Цените и във веригите бензиностанции сигурно ще паднат, но изчакват да мине "голямото зареждане" около празниците, когато всички масово пътуват, коментират от бензиностанцията с най-евтино гориво в столицата. Тази година пътуването излиза около 20% по-евтино в сравнение с миналата Коледа, изчисляват от бензиностанциите. Те отчитат, че и броят на колите, които са преминали през колонките около Рождество, е доста по-голям, отколкото по същото време през 2013 г. Прекосяването на страната от София до Варна с автомобил със среден разход на бензин 7 на сто излиза под 70 лв., докато миналия декември е било близо 80 лв.

Цената на петрола подсказва, че горивата скоро няма да тръгнат нагоре, дори напротив - ще поевтиняват още. Газпром нефт допуска възможността цената на петрола през следващата година да намалее до 40 долара за барел, съобщи директорът на компанията Александър Дюков, цитиран от РИА Новости. По думите му в бюджета на дружеството за януари е заложена цена на петрола от 60 долара за барел.

"В момента ситуацията е доста турболентна, затова преминахме на ежемесечно планиране. Ако говорим за месец януари, то в нашите прогнози използваме цената от 60 долара за барел", каза Дюков в интервю за "Россия 24".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай