2050 г: Чакайте свирепа конкуренция за суровини

2050 г: Чакайте свирепа конкуренция за суровини | StandartNews.com

Към 2015 г. населението на земята ще наброява 9,7 млрд. Ползването на ресурси ще скочи със 120%. 3 млрд. души ще изплуват над линията на бедността и ще преминат към средната класа, което означава, че ще потребяват повече. Конкуренцията за суровини ще стане свирепа. ЕС ще има 80% по-малко емисии на парникови газове в сравнение с 1990 г.

Затова Европа поставя на фокус суровините, добивът и преработката им става ключов елемент в стратегията за развитие до 2050. „Приложението на високи технологии, обвързаността на индустрията с образованието, дейностите, които осигуряват реално функциониране на кръговата икономика, сътрудничеството между различни отрасли са сред стъпките в плана ни за действие", посочи Родриго Чанес, специалист към ЕК, който бе сред лекторите на Европейския минен бизнес форум.

Чанес посочи, че относно суровините за строителство, ЕС може да задоволява нуждите си. Но за останалите суровини съюзът ще е зависим от вноса. Затова рециклирането е предизвикателство за кръговата икономика. И сега има добри примери в това отношение. Например при ванадия 44% от нужните количества идват от рециклиране. При волфрама този процент е 42. Но технологиите остават основен стълб в стратегията за бъдещето. А рамковата политика за сектора предвижда всички законодателни регулации на страните членки да са преведени на английски език, за да може по-лесно да се обменя информация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай