С бюджет 2019: Вдигат с 20% учителските заплати

С бюджет 2019:  Вдигат с 20% учителските заплати | StandartNews.com

Държавата ще плаща допълнителните часове за кръжоци и спорт в училищата

Учителските заплати ще се увеличат средно с 20% през 2019 г. Скокът е заложен в проектобюджета за 2019 г., а целта е през 2021 г. възнагражденията на педагозите да се удвоят спрямо получаваните през 2017 г. Освен в системата на образованието, ще се увеличат средствата за заплати и на персонала за
изборните длъжности и на заетите в съдебната власт, за които законодателно е регламентиран механизъм за формиране на възнагражденията.
Повече пари ще вземат и работещите към МВР, както и към системата на правосъдното министерство. Целта на повишаването на възнагражденията е продължаване на политиката за укрепване на капацитета, пише в проектозакона, публикуван на сайта на финансовото министерство.
Запазването на фискалната устойчивост и провеждането на последователна, прозрачна и предвидима фискална политика, която да допринася за подобряване на бизнес средата, насърчаване на инвестициите и стимулиране развитието на трудовия пазар, са ключовите цели, заложени в бюджет 2019. Приоритети са социалната политика и повишаването на доходите, образованието и отбраната, пише в проекта, изготвен от ведомството на Владислав Горанов.
Както вече е известно, от 1 януари 2019 г. минималното възнаграждение скача от 510 на 560 лева. То ще се повиши още два пъти - на 610 лв. от 2020 г. и на 650 лв. от 2021 г. За догодина е заложено и увеличение с 10% на средствата за заплати и осигурителни вноски в бюджетния сектор. С това ще се осигури възможност за увеличаване на индивидуалните заплати на заетите въз основа на заеманата длъжност и оценките за постигнатите резултати.
В номинално изражение за догодина за заплати на чиновници, държавата ще плати 6,5 млрд. лв. при 5,7 млрд. лв. за тази година.
В бюджет 2019 за пенсии са предвидени с 1,5 млрд. лв. повече в сравнение с тази година. Хората с увреждания ще получат допълнително 150 млн. лв.
В сектор „Образование" за догодина ще се отделят допълнителни 25 млн. лв. за кръжоци и занимания по интереси на учениците, 8 млн. лв. - за диференцирани добавки за хранене на децата, 8 млн. лв. - по механизма за работа с деца и ученици от уязвими групи. За дуалното обучение и професионални гимназии, профилирани в сфери с бъдещ недостиг на работници – 1.6 млн. лв. За първи път от следващата учебна година се предвижда допълнителните дейности в детските градини и училищата - спорт, часове по езици и изкуства, които сега се плащат от родителите, да минават през бюджетите на детските и учебните заведения. Целта е дейностите да се осчетоводяват официално и върху тях да се плащат данъци.
Във висшето образование се увеличава трансферът за издръжка на студентите и докторантите с 38 млн. лв., като разпределението ще бъде на база на рейтинговата система. За първи път държавата ще поема изцяло или частично таксите за обучение на студенти по специалности с бъдещ недостиг на пазара на труда. За целта ще бъдат отделени 2 млн. лв.
Министерството на финансите ще спази изискването на НАТО България да отделя 2% от БВП за отбрана към 2024 г., като за целта през 2019 г. за сектора ще бъдат предвидени 1.58% от БВП, или 1.839 млрд. лв.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай