Какво общо има между бунтовете във Фъргюсън и въздушните атаки над Ирак?

Какво общо има между бунтовете във Фъргюсън и въздушните атаки над Ирак? | StandartNews.com

„Стандарт" и www.ewminteractive.com започват нова рубрика, предлагаща различен от общоприетия поглед върху финансовите пазари и връзката им с редица финансови, макроикономически, политически и социални събития по света. В предстоящите статии ще получите интересни анализи и неочаквани отговори на въпроси като „могат ли кризите да бъдат предвиждани и кой е виновен, когато те настъпят?", „какво причинява националистическите настроения в определени региони по света?" или „каква е истинската причина най-футболната страна в света да се бунтува срещу световното първенство по футбол?". А ако отговорът на всички тези въпроси се окаже един и същ? Проследете в най-новата рубрика на „Стандарт".

Вероятно сте чули за размириците в американския град Фъргюсън и за безпилотните въздушни удари на САЩ срещу Ислямска Държава в Ирак. Но какво пък е общото между тези две конфликтни зони? И какво общо има пазарът с тях? По принцип за всички събития, които се случват има конкретна причина, но дали хората ще реагират спрямо нея или не, зависи изцяло от текущата фаза на социалните настроения.

Бунтовете в Мисури започнаха след смъртта на осемнадесет годишния Майкъл Браун, чернокож младеж от Фъргюсън, който беше застрелян от бял полицай на 9­ август. Хората излязоха на улицата, заради съмнения, че причината за убийството е расова омраза. В тази статия няма да се опитваме да намерим истината за стрелбата, надяваме се, че властите ще я открият. Запомнете обаче датата – 9­ август.

Другата конфликтна зона, имаща нещо общо със Съединените Щати, е Ирак. На 8­ август американските военни започнаха серия от безпилотни въздушни удари срещу радикалните ислямисти от Ислямска Държава в Ирак. Тези операции все още са в ход, но обърнете внимание на датата – 8­ август.

И така, защо трябваше да обръщаме специално внимание на 8 и 9 август?

Според социономиката, събитията от реалния живот не са причина за масовите социални настроения, а резултат от тях. Най-­добрата илюстрация на тези социални настроения са пазарните графики на основните фондови индекси. Покачващите се цени означават позитивна социална нагласа сред масите, докато пазарните сривове предполагат, че колективното психологическо състояние клони към негативно. Именно затова бунтове, войни и други мащабни конфликти се случват около пазарни дъна, тъй като социалните настроения по това време са силно отрицателни. В добавка към това, колкото по­-голям е пазарният срив, толкова по­-голям е съответният конфликт. Изложената теза вече беше демонстрирана на практика в статиите за Бразилските бунтове и конфликта между Русия и Украйна.

Следвайки същата логика, ще използваме графика на американския фондов индустриален индекс Дау Джоунс, за да видим дали има връзка между пазара от една страна и Фъргюсън и Ирак от друга.

Както можете да видите, Дау Джоунс приключва пропадането от $17 148 до $16 261 на 8­ август. Американските въздушни удари над Ирак започват на същия ден. Бунтовете във Фъргюсън започват на следващия ден. „Какво съвпадение!" ще кажат някои. За останалите ще кажем, че ставащото е естествен резултат от социалните настроения. На пазара негативната масова психология причинява ценови сривове. В реалния живот – насилие. Винаги има конкретна причина, разбира се, но дали хората ще реагират спрямо нея или не, зависи изцяло от текущата фаза на социалните настроения.

Могат ли тези фази да бъдат предвиждани? Да, чрез Вълновия принцип на Елиът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай