САЩ отново удариха от въздуха "Ислямска държава"

Транспортни самолети пък спускат хуманитарни помощи за бежанците

САЩ отново удариха от въздуха "Ислямска държава" | StandartNews.com

Арбил. Американските военновъздушни сили нанесоха втора вълна от удари срещу части на джихадистите от "Ислямска държава", съобщи агенция ЕПА. От Пентагона заявиха, че „успешно са елиминирали" артилерия, минохвъргачи и конвой от екстремистки бойци. Приоритет на продължаващата акция е защитата на американски персонал, който се намира в Арбил, и оказване на помощ на десетките хиляди язиди, които са застрашени от настъплението на екстремистката групировка, целяща да установи ислямски халифат.

Едновременно с военните удари по групировката, САЩ извършват и въздушна хуманитарна операция за снабдяване с вода и храна на бедстващите в планината Синджар. Американски транспортни самолети пуснаха нова пратка храна и вода като хуманитарна помощ за блокираните в планините вътрешни бежанци. По данни на ООН около 50 000 души, половината от които деца, са избягали след превземането на града от "Ислямска държава". Иракски представител съобщи, че 100 жени от язидите са в плен на ислямистите. Язидите са етно-религиозно кюрдско обещство. Вярванията им са свързани със зороастризма. Обитават северната част на Ирак, Сирия, Армения и Грузия. Много техни представители са емигрирали в Европа, главно в Германия.

Американски официални лица коментираха, че основна цел в момента в Ирак е създаването на "правителство на единството", в което да са представени различните религиозни групи. По този начин ще може да се чуе гласът и на сунитите, които са били недоволни от отношението към тях в сегашното правителство и се смята, че това е било благоприятно условие за бързото разрастване влиянието на "Ислямска държава".

Междувременно действията на президента на САЩ Барак Обама получиха подкрепа от конгресмени, но някои, сред които републиканци, изразиха недоволство от липсата на по-решителни мерки. Според Джон МакКейн ограничените удари са недостатъчни и е необходимо Обама да излезе с цялостна стратегия за справяне с ислямските екстремисти. МакКейн смята, че планът трябва да включва военна помощ и въоръжаване на страните, които участват в борбата срещу джихадистите.

Турските авиолинии прекратиха полетите си до иракския град Арбил, столица на обитаваните от кюрдите територии. В съобщението се казва, че отмяната е от съображения за сигурност заради офанзивата на групировката "Ислямска държава". Международните авиокомпании заобикалят Ирак, след като Вашингтон нареди на американските граждански самолети да не прелитат над страната. Компаниите ползват паралелни маршрути през съседен Иран за полетите си до района на Персийския залив. Сред тях са "Бритиш Еъруейс", "Луфтханза", "Суис Еър", "Кей Ел Ем", "Върджин Атлантик".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай