Патриотичният фронт иска лицензите на ЕРП-тата

Патриотичният фронт иска лицензите на ЕРП-тата  | StandartNews.com

София. Депутатите от парламентарната група на Патриотичния фронт искат отнемане лицензите на енергийните дружества. Това съобщи бТВ и уточни, че сред исканията на патриотите са още проверка на електромерите им и нови правомощия на ДКЕВР.

Има множество сигнали на граждани за надписани сметки, припомнят от ПФ.

„Държавните институции този път заявиха, че започват проверки, което е окуражително, но настояваме за гаранции, че сега произволът на монополистите ще бъде овладян", пише в декларация на патриотите.

Продължаване на процедурата за отнемане на лиценза на ЧЕЗ, Енерго-Про и ЕВН, започната от предния състав на ДКЕВР заради извършени прехващания на задължения на НЕК към тях, е сред мерките, които смятат да предприемат хората на Валери Симеонов.

„Според чл. 69 от Закона за енергетиката енергийните предприятия са длъжни да извършват дейността си в интерес на обществото и на отделните клиенти, а нарушенията по тази глава са основание за отнемане на лиценза", припомнят патриотите. И настояват за нови законови правомощия на енергийния регулатор по текущ контрол на отчитането на потребената енергия, като конкретни текстове ще бъдат предложени от народните представители от ПФ.

Проверка на електромерите в лаборатории на БАН или Техническия университет, за да се установи дали софтуерът им може да бъде манипулиран, е другото искане, за което ще настоява парламентарната група на ПФ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай