Ковчежник на амбразурата

Ковчежник на амбразурата | StandartNews.com

Порожанов ще трябва да реже живо месо от ведомствата, за да закърпи хазната

Какво ли е да ти поверят парите на държавата за рождения ден? Отговорът вероятно не е еднозначен.

От една страна, "подаръкът" е много голямо признание за този, който го получава. А от друга - сериозно предизвикателство. Особено в настоящия момент, когато цялото общество вижда нуждата от повече разходи на държавата, а наред с това събирането на приходите в бюджета изостава. Новият министър на финансите Румен Порожанов поема държавната хазна точно във времето, в което минава през Сатурновата дупка, предхождаща, според астролозите, всеки рожден ден. Доколкото разбрахме от предходното управление, в Сатурнова дупка са и финансовите дела на цялата държава. Дано да излязат от нея заедно с новия финансов министър, който на 17 август ще празнува 50-ия си юбилей. И то на един от най-отговорните постове в държавата. Дали обаче това, което ще завари във ведомството си, няма да помрачи празника му?

Новият ковчежник на държавата вече се е доказал като човек, който не се страхува от изпитанията и успява да намери решения и на най-заплетените казуси. Твърдят го хората, с които е работил. "Харесвам го", отсече преди време експремиерът Бойко Борисов, който го назначи за шеф на фонд "Земеделие" по време на управлението на ГЕРБ. На ветровития пост той смени скандалната Калина Илиева, която се оказа с фалшива диплома от Германия и с измислена автобиография.

"Интелигентен човек". Това бе констатацията и на бившия земеделски министър проф. Димитър Греков, който прие оставката на Порожанов като шеф на ДФЗ. Способен, сговорчив и принципен е, твърдят колегите му от ДФЗ, където той беше шеф от 2011 до 2013 г.

Порожанов беше един от малкото директори на фонда, който успя да

стопи ледовете, традиционно разделящи земеделското министерство и Разплащателната агенция

Бързо въведе и нова организация за разглеждането на дълго бавени проекти за финансиране от Брюксел. Така си спечели симпатиите на земеделците. Като шеф на "Земеделие" той почти не говореше, не беше от типа "медийни управници". Затова пък нещата във фонда вървяха гладко. Макар че още тогава стана ясно, че затлачените с години дела няма как да се оправят с магическа пръчка. Призна го самият Порожанов, който винаги беше подготвен с точни цифри и проценти, що се отнася до парите на земеделците.

Тогава преживя и брутално нападение. На 30 декември 2011 г. беше причакан и пребит във входа на блока си от неизвестни нападатели. Свърза нападението с характера на работата си и коментира: "Правя си тъпия извод, че колкото повече работиш, толкова повече си уязвим." Биячите така и не бяха разкрити.

Докато вървяха версиите за състава на новия служебен кабинет, името на Порожанов се спрягаше от самото начало. Първоначално той бе сочен като бъдещ земеделски министър. В крайна сметка обаче се наложи да се нагърби с най-тежкия ресор - финансите. Порожанов поема поста на ковчежник в изключително труден за хазната момент. Но предишният му опит във ведомството, което разпределя държавните пари, със сигурност ще му е от полза.
Новият финансист номер 1 има завиден стаж във финансите. Магистърът по "Аграрен бизнес, икономика и мениджмънт" и по "Отбранителна индустрия, икономика и мениджмънт" от УНСС работи във финансовото министерство от 1992 г.
Първо като експерт в отдел "Финансиране на специални дейности", който

отговаря за финансите на фирмите в отбранителния сектор

а до август 2001 г. - като началник на отдел "Финанси, земеделие, търговия и услуги".

В този период е заемал различни ръководни длъжности, сред които председател на борда на директорите на "Арсенал" АД - Казанлък (1993-1999 г.). През 2002 г. при управлението на НДСВ вече е шеф на дирекция в МФ. Тогава оглавява борда на "Булгартабак холдинг". През 2005 г. е сменен от Корнелия Нинова, по това време зам.-министър на икономиката. Три години по-късно, при управлението на тройната коалиция, се завръща в борда на тютюневия холдинг и на "София БТ". През 2009 г. става началник на кабинета на Симеон Дянков и влиза в надзора на Българската банка за развитие. Бил е и председател на борда на директорите на "Проектна компания нефтопровод Бургас - Александруполис". От февруари 2014 г. е председател на управителния съвет на Центъра за стратегически анализи, финансиране и европейски фондове.

Като истински представител на зодия Лъв Порожанов преследва целите си и не се задоволява с нищо друго освен с най-доброто, твърдят приближени до новия финансов министър. А работата му никак няма да е лесна. Защото 42-то народно събрание гласува 225 млн. лв. повече за здравната каса и 50 млн. лв. допълнително за фонд "Бедствия", без да увеличи размера на бюджетния дефицит. Затова сега на служебния кабинет ще се налага да реже живо месо от ведомствата, за да се вмести в рамките на бюджета. А при всичките проблеми в държавата това няма да е никак лесна задача.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай