ГЕРБ и Реформатори на преговори за пенсиите (ОБЗОР)

ГЕРБ и Реформатори на преговори за пенсиите (ОБЗОР) | StandartNews.com

Борисов и Кънев се разбраха да не пускат промените преди Нова година

ГЕРБ и Реформаторите ще преговарят за промените в пенсионния модел. На среща, продължила повече от 2 часа, премиерът Бойко Борисов и съпредседателят на Реформаторите Радан Кънев обсъдиха всички приети в петък от парламента текстове по т. нар. промени "Горанов" за пенсиите. По време на срещата двамата се разбрали да бъдат проведени бързи вътрешнопартийни консултации между партиите коалиционни партньори, съобщи Кънев в профила си във Фейсбук.

"Добре е още преди Нова година или в началото до януари да стигнем до общо политическо решение на управляващите партии и мнозинството. Това решение ще гарантира сигурността на личните пенсионни спестявания и стабилността на финансовата система, в т.ч. на частните и публичните пенсионни фондове", написа още Кънев в социалната мрежа. По думите му, докато не бъде прието общо политическо решение, наредба по приложението на спорните текстове няма да бъде издавана и те няма да произведат правно действие.

Малко по-рано нови разяснения за промените внесе и финансовият министър Владислав Горанов. "Срокът, в който младите хора тепърва започващи работа трябва да избират къде да се осигуряват, може да е повече от една година", допусна финансист номер 1, който призна, че гласуваният вече едногодишен период търпи критика. От 1 януари според гласуваните в петък промени в Кодекса за социално осигуряване осигуровките на всички постъпващи за първи път на пазара на труда ще отиват в държавния фонд Пенсии в пълния си размер от 17.8%. В рамките на една година те трябва да решат дали 5 процентни пункта от тях да се пренасочат към частен капиталов фонд, където всеки има индивидуална партида, а парите се инвестират и се трупа доходност. Едногодишният срок получи много критики, че на практика закрепостява младите хора в държавното осигуряване. В момента всяка година поне 40 хиляди новопостъпващи на пазара на труда не посочват къде искат да се осигуряват за втора пенсия и служебно се разпределят между универсалните фондове.

"За да няма съмнение, че ощетяваме младите и че национализираме средства от универсалните фондове, сме склонни на още по-голяма отстъпка", заяви пред Нова тв финансовият министър. Той обясни, че освен удължаването на срока, ще предложи да се обсъди служебно пренасочване на младите хора от НОИ към универсален фонд, ако те не вземат решение в рамките на законовия срок. От частните фондове обаче се очаква да бъдат по-активни в намирането на тези хора и убеждаването им, че е добре да изберат и капиталовата схема за своите осигуровки. Горанов вече обяви, че до 31 март ще се коригира и еднократният избор на НОИ за заверените осигурени, като се даде възможност те да се връщат обратно в частните фондове. Горанов подчерта още, че от 1 януари не се очаква от останалите работещи българи някакви спешни действия по отношение на осигуряването им. "Хората си остават в универсалните фондове и никой не ги кара насила да предприемат действия", заяви финансовият министър. Горанов отрече да е заплашил парламентарната група на ГЕРБ, че ще подаде оставка, ако пенсионната поправка не мине. "Аз съм склонен да се откажем от промените и до нула, ако се окаже, че е толкова страшно да имаш избор", заяви финансовият министър.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай