ДПС изключи двама от парламентарната си група

ДПС изключи двама от парламентарната си група | StandartNews.com

София. Парламентарната група на ДПС остана с двама народни представители по-малко. Това стана, след като на заседание бяха изключени Гюнай Хюсмен, избран от Разград, и Муса Палев, избран от Благоевград.

Заместник-председателят на парламентарната на Движението за права и свободи д-р Тунчер Кърджалиев посочи, че причината е, че двамата за нарушили "политически ангажимент и джентълменско споразумение за неползване на преференциален вот".

Всички кандидати от Движението са поели ангажимент преди изборите да не призовават за преференции или да се откажат от депутатско място, ако такъв вот бъде осъществен в тяхна полза, обясни д-р Кърджалиев. И Хюсмен, и Палев бяха избрани с преференция, но не се отказаха от своите места в Народното събрание. Централното оперативно бюро на ДПС е решило още да освободи Гюнай Хюсмен от длъжността общински председател на ДПС-Исперих. Решенията са били взети единодушно, каза зам.-председателят Рушен Риза.

За момента двамата остават в Народното събрание като "нечленуващи в парламентарна група". От ръководството на Движението неколкократно подчертаха, че са водени разговори с тях да се откажат от местата си в парламента. Даден им е бил и срок от повече от един месец сами да направят тази стъпка.

Д-р Кърджалиев припомни, че ДПС винаги е била против действащите в Изборния кодекс правила за преференциален вот. Според тях не би трябвало 7% от избирателите да могат да налагат волята си над останалите 93%. "Сам по себе си преференциалният вот при тези условия би довел до несправедливо транспониране на избирателя като вот, като доверие, а след това и като реализирани мандати. Смятаме, че ако има такъв вот, характеристиката за него да бъде справедлив вот, той трябваше да бъде реализиран задължително. Само тогава би имало справедлив резултат", посочи той.

Д-р Кърджалиев посочи, че Хасан Адемов и д-р Нигяр Джафер също са били в разградската листа, но са спазили партийното решение. "На всички събрания изрично разгръщаха тезата, че молят избирателят да гласува за партията, но да не реализира своята префернеция. В резултат на своята коректност д-р Джафер в момента е извън парламента. "Нали никой не си прави илюзии, че тези пет-шест хиляди гласа имена, авторитети като Адемов и д-р Джафер не биха били с над 6 000 гласа, които е взел Хюсмен. Смятаме този проблем не толкова за партиен, не за толкова системен политически, колкото за неетично и некоректно отношение на двамата господа", смята той. Това е бил и основният аргумент за изключването.

"Решението бе тежко, както за самите нас, така и за структурите", посочи Рушен Риза. По думите му той е разговарял с всички структури на ДПС относно казуса. Те са били единодушни, че ръководството трябва да вземе отношение, а нарушилите договорката да бъдат наказани.

Действия ще бъдат предприети и към други кандидат-депутати от листите, които въпреки преференциалния вот не са успели да влязат в Народното събрание.

Палев: Не съм направил нещо против партията

"Не мисля, че съм направил нещо против партията", коментира Муса Палев пред "Фокус". Според него, въпросът за изключването му, трябва да бъде отнесен към ръководството на ДПС.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай