Властите затягат контрола в района с чума по дребните преживни животни

Властите затягат контрола в района с чума по дребните преживни животни | StandartNews.com

МВР затяга контрола в района с чума по животните, обяви вътрешният министър Валентин Радев след заседание на оперативния щаб, който беше сформиран за решаването на кризата. Всички ходове и изходи на населените места около Ямбол, в които има чума по дребните преживни животни, са под контрол. Същото важи за влаковете и границите.


Всичко това са мерки от плана на БАБХ, за да не се разпространи заразата. Всички документи на БАБХ, издадени досега за всички мерки са законни, каза министърът. Затова от утре МВР започва работа по всички начертани мерки.


Заместник-земеделският министър Атанас Добрев съобщи, че Националният епизоотичен щаб се събира за изчисляване на икономически щети. Започва полагането на бодлива тел по границата от Силистра до Дуранкулак, за да се предотврати влизане на свине с африканска чума от Румъния в България. Около Констанца е констатирано такова огнище.


Шефът на БАБХ Дамян Илиев уточни, че в района на ямболските села има вече доста изследвания с отрицателни резултати. Днес се очаква още голяма група резултати. Не можем да отстъпим пред призива "ние обичаме животните", допълни той.
Няма никакво закъснение на чуждестранните лаборатории, нито на европейско ниво, увери той. Не може да се каже дали огнищата намаляват, защото бяхме възпрепятствани да си свършим работата, каза вътрешният министър. Остават три активни огнища.


Министър Радев е притеснен от изострянето на напрежението в региона. "Няма друг начин за справяне със ситуацията. Полицията от утре ще е много строга", обеща той и призова да не се събират повече протестиращи.


По думите на Радев ще се започне от къщата на баба Дора, до чието стадо ветеринарите не успяват да стигнат няколко дни заради протестиращи. Радев призова всички граждани да не пречат на провеждането на акцията.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай