5,8 по Рихтер разлюля България

5,8 по Рихтер разлюля България | StandartNews.com

София. Силно земетресение бе усетено в София около 3,00 часа тази нощ. То разтърси хората в леглата им и накара много от тях панически да напускат жилищните сгради. Дежурните сеизмолози съобщават, че трусът е с епицентър между София и Перник и е с магнитуд между 5 и 5,8 по Рихтер. 

От службата за противопожарна безопасност сочат, че трусът е между Перник и Рударци и е усетен в цяла Югозападна и Западна България. По техни данни става дума за трус от 5,9 и 6 по Рихтер.

Люлеенето на земята продължи близо 10 секунди. Няколко минути по-късно имаше и лек вторичен трус. Земетресението бе усетено на територията на цялата страна, включително в Североизточна България и по Черноморието. Засега няма сведения за щети и пострадали. Комуникациите в София са затруднени.

Беше ужасно, чу се бучене, всичко вкъщи изпопада от рафтовете, сподели пред агенция Стандарт Нюз жена от кв. "Лозенец", излязла по нощница пред блока. Семейство с две деца пък се изнесе с колата си извън пределите на града. Паниката накара хората да стоят дълго навън под дъжда, който рукна веднага след труса. 

Към момента няма данни за тежки разрушения и жертви, каза главен комисар Николай Николов, шеф на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”. Информация за пострадали хора няма.
Постъпили са сигнали за повредени стени, комини, мазилки, счупени прозорци. Всички екипи на Пожарната са на терен, съставът на пожарната е събран целият и е по улиците на София, каза комисар Николов.

Перничани твърдят, че има напукани къщи. Из града се носят линейки, съобщава кореспондентът на агенция Стандарт Нюз в града. Една къща в кв. Рудничар е силно разрушена, казаха от пожарната.

Силният трус бе усетен в Македония, Румъния, Турция, Гърция.

У нас сигнали за усетеното земетресение дойдоха от Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Пловдив, Сливен, Кърджали и много други населени места.

През уикенда трус от 6 по Рихтер раздруса и Северна Италия. Бедствието уби 6 души. Според родните сеизмолози обаче, между двете сеизмични активности няма никаква връзка.

Очаквайте подробности!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Цецо
Коментирай