11:45 ч.

14.01.18

2 мин.

0

11

0
Роми, честита нова година!

Банго Васил, Банго Васили, още и Банго Василий (Васильовден), наричан още Василица е най-големият празник на ромите. Това е ромската Нова година. Празникът се отбелязва на 13, 14 и 15 януари.


Василица се отбелязва като начало на Новата година от много ромски групи в България, а от няколко години и като ден на ромската култура. Празнуването на Василица е свързано с легенда, че Свети Васил, застъпник и защитник на ромите, възстановява моста, по който преминавали ромите, след като този мост бил разрушен от Дявола и по този начин ги спасил.


Вечерта на 13-ти срещу 14-ти януари се повтарят християнските ритуали на Бъдни вечер - цялото семейство се събира вкъщи, майката готви птица с ориз или с кисело зеле. Докато я приготвя, мълчи. Във всяка къща се точат баници, баклави, младите жени чистят къщата и лъскат съдовете, всичко трябва да блести от чистота. Правят и сарми.


Когато всичко е готово, слагат трапезата на пода в средата на стаята, и нареждат хляба и гозбите. Запалват свещи, по-младите целуват ръка на по-възрастните и искат прошка. Стопанинът разчупва питката, в която има златна пара, пазена и предавана от баща на първородния син. Чак тогава сядат около трапезата. Ядат, пият, играят, веселят се.


Посред нощ пристига Банго Васил, който е пътувал три дни и се е борил големи трудности по пътя. Затова е ранен, брадясал, уморен. Той е обикновено едър, гласовит, сръчен и щедър. Има добра дума за всеки, пожелава късмет и здраве, щастие на възрастните, а на децата раздава подаръци.


На Василица сутринта децата обикалят съседските къщи и сурвакат за здраве, благополучие, късмет, плодородие. Вярва се, че от тяхната благословия и "лек крак" зависят щастието и късметът. На 14 януари за ромите е много важно какъв човек ще влезе пръв в къщата им. Смята се, че така ще бъде и цялата Нова година.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 05:10 · 15.01.2018
Позор за Стандарт да изкривява нeщата. А също така ZИГАНИ а нe роми.
Потребител · 04:45 · 15.01.2018
Здравeитe Роми,Римляни,Ромeи!
Потребител · 01:36 · 15.01.2018
Скоро ще бъде официален празник, те са бъдещето на България колкото и да е плачевно
Потребител · 15:02 · 14.01.2018
А защо само на ромите?
А на кардарашите?
Потребител · 16:23 · 14.01.2018
@Потребител а милион и половина софийски мангали като не са роми (най-малко пък българи), не са ли ора
Кондю · 14:46 · 14.01.2018
Този цигански празник трябва да бъде официален за всички, защото всеки работещ българин изхранва по няколко чайвета .... :-)
Потребител · 14:18 · 14.01.2018
ЕВРЮГЕЮВИТЕ СИ ИЗКРИВИХА ЗУРЛИТЕ ДА НАРИЧАТ ЦИГАНИНА РОМ. УТРЕ ВМИРИСАНИЯТ ШОРОШ АКО НАРЕДИ ЩЕ ГИ НАРИЧАТЕ И РИМЛЯНИ.МАМИЦАТА ВИ ПРОСТА
Традиции и България · 12:41 · 14.01.2018
Ето така се подменя история !
Това е Нова Година по т.н. СТАР стил, който е характерен за източно православните църкви 14 дни разлика между двата календара !
Василов по СТАР стил а ЦИГАНСКА Нова Година !
И стига с тия Роми и Римляни !
Има цигани всичко друго е ЛЪЖА ...
Отвратителното е че едва ли не показват сурвакарите като ЦИГАНСКА традиция, което е ФАЛШИВА НОВИНА да го наречем по-съвременно !
И това е ВИЗИТКА за ПРЕД Европа !?!
СРАМ !
Потребител · 12:31 · 14.01.2018
Ziganska bg. Po sa dadrujni ziganite
Потребител · 11:58 · 14.01.2018
Дали не е време вече Банго Васил да влезе в календара на официалните празници? Може да сме безделници, но не сме без празници!!!
Кондю · 14:45 · 14.01.2018
@Потребител Този цигански празник трябва да бъде официален за всички, защото всеки работещ българин изхранва по няколко чайвета .... :-)
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент