Показваме в Москва шедьоври на християнското изкуство

Показваме в Москва шедьоври на християнското изкуство | StandartNews.com

НИМ праща за изложба Боянския псалтир и дарохранителницата от Дечани

Боянският псалтир от ХІІІ век и златната Архиепископска митра от XVIII век, принадлежала на Охридския архиепископ ще блестят от утре в прочутата Третяковска галерия в Москва. Те са част от уникалната изложбата „Шедьоври на християнското изкуство от България" на НИМ. За първи път от създаването си преди 45 години националната съкровищница гостува със своя експозиция на световноизвестната галерия в Москва.
Изложбата ще бъде открита от българския посланик в Русия Бойко Коцев, Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и заместник-директора на НИМ Надя Николова. От руска страна старт на изложението ще дадат директорът на Третяковската галерия Зелфира Трегулова и Волоколамският митрополит Иларион. На тържественото откриване ще присъстват депутати, сенатори, представители на министерството на външните работи на Руската федерация и на други руски държавни институции, дипломатическият корпус, обществени и културни дейци, представители на българската диаспора в Москва.
47 предмета-шедьоври ще могат да видят жителите и гостите на руската столица. Сред тях са някои от най-ценните експонати на Националния исторически музей. Уникални старинни икони представя музея „Старинен Несебър". Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий" пък участва с три ръкописа. Специален акцент в изложението ще е чудотворното копие на иконата на Св. Богородица Троеручица, което се съхранява в Берлин - престолния град за нашата Западно- и Средноевропейска епархия. Иконата е изработена от зографа Борислава Кацарова и е подарък от Троянската света обител на Западноевропейската ни епархия по повод обновлението на храм „Св. цар Борис-Михаил". Чудотворното копие ще бъде занесено в Москва лично от митрополит Антоний.
Сред безценните експонати на НИМ се откроява сребърната дарохранителница от манастира „Възнесение" от Дечани. Тя е от XVII век и е позлатена, с богата украса. В Третяковската галерия ще бъде показан и позлатен кръст с миниатюрна дърворезба. Той е украсен със сребро, филигран, клетъчен емайл, цветно стъкло и полускъпоценни камъни. Особен интерес се очаква на предизвикат три златовезани литургични тъкани от XIII-XVI в. От тях до наши дни са достигнали много малко. Експонатите изключително рядко напускат НИМ и се очаква сега да предизвикат истински фурор в Москва.
Експозицията „Шедьоври на християнското изкуство от България" ще продължи до 2 септември Тя е организирана със съдействието и с финансовата подкрепа на Министерството на културата, на българския посланик в Русия Бойко Коцев и на директора на Българския културен институт в Москва Павел Васев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай