Митрополит отслужи панихида за Самуиловите воини

Митрополит отслужи панихида за Самуиловите воини | StandartNews.com

Благоевград. Неврокопският митрополит Серафим и шестима свещеници отслужиха панихида в памет на загиналите в битката преди хиляда години воини на цар Самуил. Религиозната служба се състоя в 11.00 часа във вторник в Мемориал „Самуилова крепост" край петричкото село Ключ. По този начин община Петрич отбеляза 1000 години от Беласишката битка между войските на българския цар Самуил и византийския император Василий II.

На 29 юли 1014 г. ромеите разбиват българите, пленените наши воини са ослепени, като на всеки 100 оставят по един едноок водач. При вида им Самуил получава инфаркт и умира на 6 октомври същата година.

Сред гостите на Националния парк – музей бяха академик Стефан Воденичаров, директор на БАН, и академик Васил Гюзелев, виден наш историк. Воденичаров е и зам.-председател на Националния комитет по отбелязването на 1000-годишнината от кончината на цар Самуил. Двамата учени поднесоха венец пред паметника на загиналите български воини.

„Целта ни бе да почетем тази саможертва. Битката при Беласица я губим, но истинският победител се оказва цар Самуил. Защото България съществува и днес, а Византия – не. Този наш държавник е успял да направи така, че да моделира и да обедини народа ни. Да се бориш за свободата е свято дело", каза в тържественото си слово директорът на Градския исторически музей в Петрич Сотир Иванов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай