1000 години от битката при Ключ

1000 години от битката при Ключ | StandartNews.com

София. Днес се навършват 1000 години от битката при Беласица, известна и като битката при Ключ. Тя е кулминация на двубоя между българския цар Самуил и византийския император Василий II, продължил десетилетия в края на Х и началото на XI век.

В решителното сражение българите са нападнати в тил от отряда на Никифор Ксифий и губят битката. Цар Самуил успява да се спаси, но във византийски плен попадат според различните исторически извори между 14 000 и 15 000 български воини. По заповед на византийския император пленените български воини са ослепени, като на всеки 100 е оставен по един с едно око.

По повод годишнината Гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер", Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите и други граждански и военнопатриотични организации ще почетат паметта и героизма на воините на цар Самуил с полагане на венци и цветя на паметника на Незнайния воин, а след това цветя ще бъдат положени и пред скулптурната група на ослепените воини, която се намира срещу паметника на Незнайния воин. Церемонията ще се проведе от 11.00 часа във вторник, информира Фокус.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай