Кметове вдигат данъци, за да вземат пари от хазната

Срещу план за закърпване на бюджета си, общините могат да получат и национално финансиране

Кметове вдигат данъци, за да вземат пари от хазната | StandartNews.com

Скок на местни данъци и такси в десетки общини има тази година. Увеличението дойде в началото на 2017 година. А причината е, че местната власт е закъсала с бюджетите си и прави планове за закърпването им. Ако общините представят такъв план, могат да разчитат и на помощ от държавата.

Най-голям скок на данъци и такси има в общините с най-много дългове. Според последните данни на финансовото министерство, първенец в това отношение е Сливен - с почти 21 млн. лв. просрочия за първите три месеца на годината. После в класацията на дълговете са Перник - с 15 милиона и Кърджали - с 11

"От 2 на 2,5 на сто се увеличава данъкът при купуване на имот или кола в Перник. Но не предвиждаме промяна в другите данъци", обясни кметът на града Вяра Церовска.

Община Кърджали също си е направила план за оздравяване. Затова и местните ще плащат повече за имоти и мощни автомобили. Ръст има също при такса битови отпадъци и туристически я данък. През 2017 г. в община Кърджали има промяна при размера на данък сгради. Вместо първоначалното увеличение от 0,7 промила и за физически, и за юридически лица , бе гласувано диференциране размера на ставките. Така готвеният над 50 процента ръст на данък сгради не се случи. Увеличението за гражданите е от 1,2 промила на 1, 6, а за бизнеса от 1,2 на 1,8 промила. Това означава, че данъкът върху недвижимите имоти се вдига с близо 30 на сто. Промени има и при налозите върху по-високия клас автомобили. Увеличението е за МПС над 74 до 110 и над 110 киловата. При първите досега се е плащало 1,10 лв. за киловат, според изменението вече ще се плаща 1,45 лева за киловат. При вторите данъка е бил 1,23, а сега нараства на 1,80 за киловат. „Корекциите са свързани с изпълнение на приетия План за финансово оздравяване на общината до 2019 г. и факта, че някои от налозите не са променяни от близо 8 години. Още два вида данъци и такси се увеличават в община Кърджали от 2017 г.. Размерът на таксата за битовите отпадъци се повишава с около 10 процента. „Наредбата на МОСВ принуждава общините да събират допълнителни средства. Община Кърджали не увеличава такса смет. Допълнителните над 570 000 лева общината е длъжна да събере и внесе по целевата сметка на РИОСВ-Хасково ", коментира кметът Хасан Азис и посочи, че увеличението от 10 на сто на такса смет за жителите ще бъде от 4 до 20 лв. в зависимост от населеното място и квартала. През 2017 се завишава и туристическият данък, при който се променя размерът на стъпките, според категорията на местата за настанява.

По-висок данък пък ще плащат бургазлии от тази година при покупко-продажбата на имоти. Налогът за придобиване на имущество е вдигнат от от 2,5 % на максимално допустимите 3 %. Това стана с решение на местния парламент на последната за сесия в края на миналата година. Не всички одобриха предложението, но в крайна сметка то бе прието с мнозинство. Коментарите „за" бяха с аргумента, че по този начин приходът от налога ще скочи от 10 на 12 млн. лева годишно. Тези пари ще се използват за инфраструктурни проекти. Мнозина от съветниците контрираха, че ако едно семейство е теглило кредит за покупка на даден имот, прехвърлянето ще го оскъпи още повече и това ще е трудно за хората.

Налогът върху недвижимите имоти в Русе също се увеличава от 1.2 на 2 промила. Промяната на данъка бе гласувана от Общинския съвет в града на 15 декември м.г. С новата ставка ще се осигурят 3 млн. лв. повече в бюджета на крайдунавския град, а допълнителните средства ще отидат за ремонти на инфраструктурата, обясняват от обшинската администрация. Годишното увеличение на апартамент, в зависимост от района и вида на сградата, е от 10 до 30 лв. Най-сериозно промяната ще се отрази върху хората, които живеят в големи апартаменти в центъра на града и данъчната оценка на имотите им е по-висока. Увеличението вече е заложено в системата на „местни данъци и такси" и се преизчислена автоматично. Сроковете за плащане на данъците остават същите и налогът може да се внесе на два пъти. Първата вноска се прави до 30 юни, а втората - до 31 октомври.

Увеличават се данъците за сгради и за моторни превозни средства и в община Благоевград. Решението взеха на сесия на 23 декември миналата година общинските съветници. Кметът Атанас Камбитов уточни преди вземането на решение, че ако през 2012 г. за различните дейности общината е харчила по 16 милиона лева, то сега тази цифра е 21 милиона лева. „Предстои ново вдигане на минималната работна заплата, всичко това се поема от общината.Направили сме пълен анализ, за да направим това предложение. Целта не е механично вдигане на налози, а обезпечаване на политиката ни в спорта, културата, социалната сфера, образованието", аргументира се градоначалникът. От 1,2 ставката се вдига на 1,9 на хиляда върху данъчната основа. Това означава, че за основно жилище от 100 квадратни метра в идеален център досега се е плащало 40,53 лв., а занапред сумата ще е 64,16 лв. За част от моторните превозни средства данъкът се вдигна двойно. За автомобили до 37 киловата собствениците им вече не дължат 34 стотинки за всеки киловат, а 68 стотинки. За коли до 55 киловата ставката от 40 стотинки стана 80 стотинки, а до 74 киловата – от 54 стотинки вече е 1,08 лева. За коли до 110 киловата завишението е по-малко. Предишният налог за тях бе 1,10 лева, а сега ще е 1,32 лв., увеличеноето е с 20% Запазва се данъкът за най-мощните автомобили – над 110 киловата, като собствениците им ще плащат досегашните 1,48 лева на киловат.
Общините София, Пловдив и Варна пък запазват данъците и таксите от 2016 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай