25 причини да се гордеем, че сме Стандарт

И следващите 25 години ще вървим там, където път няма, за да оставяме следи

25 причини да се гордеем, че сме Стандарт | StandartNews.com

Човек е толкова голям, колкото и мечтите му. Вярно е. Прочитайки заедно с теб, скъпи читателю, всички добри думи и оценки от първа до последна страница на днешния брой, виждам, че най-голямата ми мечта се е сбъднала – да бъда част от най-българския и най-достойния вестник, опазил се от всичко пошло и лъжовно в годините на прехода.

Мечтата започна преди 25 години, когато 50 души се събраха в една неугледна и типична за соца сграда, за да направят най-красивия (както казва основателят Краси Стойчев) вестник. Станах част от екипа година по-късно - на 1 август 1993 г. Никой не помни сградата, но всеки от нас още носи в сърцето си искрата, която запалихме тогава. Искрата, която носеха малките вестникопродавци,

размахвайки по улиците синия вестник на демокрацията

От тогава до днес близо 600 души са се докоснали до магията „Стандарт". Едни от тях заявяват, че това е била най-добрата школа за тях, други казват, че това е най-романтичната част от професионалната им биография. Едни станаха политици, други направиха най-големите ПР фирми, трети покориха сцената и киното. Но най-много останаха журналисти. И най-важното за тях е, че никога не са се срамували от работата си в „Стандарт". Напротив – продължават да се гордеят, че са част от семейството на „Стандарт". Има поне 25 причини за това.

"Стандарт" винаги е бил и ще продължава да бъде новатор в журналистиката. Първи пусна специализирани приложения за бизнес, политика, култура, спорт. Първи излезе, още преди 17 години, с тв книжка. Първи пусна вестник с ДВД. Пилотният филм „Апокалипсис сега" стигна до 250 000 читатели. Първи даде на учениците тестове за подготовка в езиковите гимназии. „Стандарт" първи пусна сайт, а след това и агенция. И досега е единствен с електронна версия на английски език. Първи направихме обществени кампании.

По времето на Жан Виденов, когато държавата стремглаво летеше надолу, „Стандарт" стана флагман на синята революция. Единствен излезе с огромни печати „оставка" на всяка страница.

От създаването си до днес „Стандарт" винаги е поставял националния интерес над всичко. Още по времето на Любен Беров изобличихме скандалната цесия за „Химко", първи извадихме на бял свят голямата кражба на кабинета „Костов" - БГА „Балкан". Във витрината ни блести първата статуетка „Черноризец Храбър" за разследване - не позволихме на царската пощенска кутия „Клар Инис" да сложи ръка на „Булгартабак". По време на Тройната коалиция

дори Брюксел се сезира по наши публикации за корупция

при еврофондовете за конкурентоспособност. Първи съобщихме за прокурорските обвинения срещу цялата мафия в енергетиката.

За 25 години „Стандарт" винаги е отделял специално внимание на проблемите на отделния човек – онзи, когото всички наричаха в годините на прехода „обикновения, малкия" и за когото днес Америка прави кампания у нас под надслов „Силата на българския дух" и го нарича „човекът, който ще промени България". Доказателство за това е кампанията ни „Възкреси доброто", в която помогнахме на десетки изпаднали в беда, лишения и несгоди българи.

„Стандарт" започна като гласът на бизнеса и 25 години е основна трибуна на предприемачите у нас. Венецът на тези усилия е най-мащабната икономическа кампания, която правим от 2015 г. заедно с КРИБ – „ДА! На българската икономика". 57-те изпълнени обещания от 3 кабинета са доказателство, че дискусиите, които са емблема на „Стандарт",

не са говорилня, а носят конкретни резултати

Най-големият от тях е свалената цена на тока за бизнеса, което спести на компаниите 500 милиона.

За „Стандарт" животът и свободата са над всичко. Доказахме го с „Не сте сами". Дадохме всичко от себе си, за да обединим около каузата на медиците ни в Либия цяла България и цяла Европа. И да ги върнем у нас.

За „Стандарт" вярата и ценностите на християнството са опора. Затова и с благословията на Светия синод три пъти събирахме чудодейни икони и организирахме всенародно поклонение пред мощите на Свети Йоан Кръстител. Именно тази светиня запали в нас още една искра – на Чудесата.

7 години възкресяваме българските чудеса в кампанията „Чудесата на България". Превърнахме културно-историческото наследство в стратегически държавен приоритет. Но именно Чудесата на България ни научиха, че всичките над 57 000 артефакта от 7 епохи по българските земи не биха имали значение, ако не бяха хората зад тях. Затова за тези наши предци, за делата и заветите им, разказваме днес на младите хора с кампанията си „Уроци по родолюбие". Палим в тях искрата българска, за да знаят какво сме дали на Европа и света, да следват примера на Левски и Ботев. И да имат големи мечти, за да се превърнат утре в новия Джон Атанасов, Карл Джераси или Асен Йорданов.

Най-важната причина да се гордеем със „Стандарт" е точно тази – че правим най-българския вестник с най-родолюбивите кампании. Ще продължим да го правим, защото вярваме, че това не е просто професия. Това е съдба. Ще продължим да вървим там, където път няма, за да оставяме следи.

Честит юбилей!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай