Започват „малките матури" за 4 клас

Започват „малките матури" за 4 клас | StandartNews.com

София. С изпит по Български език и литература започва външното оценяване на учениците в четвърти клас.

Децата разполагат с 40 минути за диктовка и решаването на 11 задачи към текст за четене с разбиране. Оценката от изпита служи за измерване на знанията на учениците и не е решаваща за годишния им успех. По преценка на учителя тя може да бъде вписана в дневника като текуща.

Препитването започва точно в 10.00 часа във всички училища у нас. Нормалния учебен процес в останалите класове няма да се нарушава. Освен изпита по български език, четвъртокласниците ще покажат знания и по още три предмета. Външното оценяване по математика ще се проведе в четвъртък, а изпитите по Човек и природа и Човек и общество са насрочени за 12 и 13 май.

Националното външно оценяване в ІV клас се провежда за осма поредна година по единен формат, който за всеки от предметите включва предимно въпроси с избираем отговор, а по български език и литература - със свободен отговор.

Целта на проверката е чрез еднакъв за всички ученици в страната изпитен инструментариум (тестови задачи) обективно да се оцени нивото на усвояване на знанията и уменията по съответния предмет.

По преценка на учителя оценката може да бъде вписана в дневника на класа и в бележника на ученика като текуща.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай