Българчета отличени със злато в CyberFair 2016

Българчета отличени със злато в CyberFair 2016  | StandartNews.com

ГПЧЕ"Н.Вапцаров" допринася за популяризирането на уникалната и красива българска природа

ГПЧЕ"Н.Вапцаров" се присъедини към училища от целия свят, които се явиха да покажат уникалния аспект на своите страни на Международния училищен кибер фестивал CyberFair 2016, спонсориран от GlobalSchoolNet.org. 

CyberFair насърчава младите хора да приложат наученото в училище на практика, да трупат опит и развиват умения за бъдещето. Темата за CyberFair 2016 бе "Споделяне и обединяване!" ("Share & Unite!"), а мотото –"Колкото повече споделяме, толкова повече имаме!"

В партньорство със Световното общество на бъдещето (The World Future Society - WFS), младежите бяха насърчени да споделят мечтите си за бъдещето - като помислят за възможното бъдеще, за вероятното бъдеще, за предпочитаното бъдеще и предотвратимото бъдеще.

Конкурсът CyberFair е одобрен от Белия дом. Той насърчава учениците да станат посланици на своите страни, да проведат изследвания, като работят с членовете на общността и като използват технологични инструменти за публикуване на уеб сайт да покажат какво са научили. Популяризирано като най-голямото международно събитие за училища в кибер пространството, ежегодният конкурс включва повече от два милиона ученици от 45,500 училища в 115 държави. ГПЧЕ „Никола Вапцаров" е единственият участник от България за 2016 година.

Екипът на Гимназията участва в категорията „Местни атракции" (Local Attractions - Natural and Man-Made) в съревнование с още 23 училища от Тайван, Китай, Индия, Русия, Сингапур и Индонезия.

ГПЧЕ „Никола Вапцаров" получи златно отличие Gold Award на CyberFair 2016 за проекта „Скалните феномени на България" със сайта www.rocktreasures.uchenici.bg. В кибер изложението участваха учениците Христина Иванова и Симона Хинкова от 8в клас, Мария Ганчева, Огнян Симеонов, Симеон Христов и Мирела Данчева от 10а клас под ръководството на учителката по информационни технологии г-жа Десислава Тенева. Те решиха да проучат и представят пред света някои от скалните феномени на България - Побитите камъни край Варна, Чудните скали на язовир Цонево, Очите на Бог в пещерата Проходна до с.Карлуково, Ловеч и Чудните мостове в Родопите.

Учениците споделят: „Чрез създаването на този сайт искаме хората по света да се запознаят със скалните богатства на страната ни и да поискат да ги посетят. По този начин смятаме, че ще допринесем за развитието на местния бизнес. Нашите приятели от Facebook ни предоставиха снимки от личните си архиви, учителите и библиотекарката ни помогнаха в проучванията и превода, компютърен специалист от Шумен ни помогна със съвети относно изграждането сайта. По време на работния процес ние разгледахме сайтовете на участници от предходни години, което също ни даде нови идеи."
Мария Ганчева от 10а клас: „За мен беше интересно да науча, че съществува енергиен туризъм. Също така научих много нови неща за строежа на скалите и релефа като цяло."

Огнян Симеонов от 10а клас: „Проектът ми помогна да подобря уменията си за работа в екип. Също така това беше една възможност да покажа наученото в часовете по английски. В работата си научих много неща за природата на моята страна , които не знаех досега и се надявам и другите да разгледат сайта ни и да научат повече за скалните феномени на България."

Преподавателката Десислава Тенева: „За съжаление, в редовните часове няма достатъчно време за реализиране на мултидисциплинарни проекти като този. Младите хора обичат Интернет и мобилните технологии. В Интернет те намират отговори на много въпроси. Но възниква проблемът за достоверността на информацията и спазването на авторските права. Едно от важните правила на конкурса е наличието в сайта на страница „Библиография", ако липсва такава проекта се дисквалифицира."

Сайтът www.rocktreasures.uchenici.bg на шуменските участници в CyberFair 2016 вече отчита над 450 посетители.
Съдийството се извършва онлайн на два етапа. През първия етап, така наречената партньорска проверка, всяко училище оценява шест други проекта, участващи в различна от неговата категория, чрез специално разработена уеб платформа. Шуменци са оценявали училища от Тайван, Китай и Русия. А тях са ги оценили други училища от Тайван, Хонг Конг и Китай. На втория етап първите четиридесет проекта се преглеждат от международно жури от шест континента, за да се определят най-добрите образователни проекти.

Международният кибер фестивал насърчи младите хора да бъдат отворени в общуването си един към друг и заедно в загрижеността си за бъдещето на света.

„Трябва да се научим да изследваме всички опции и възможности, срещу които се изправяме в сложния и бързо променящ се свят." ~ Уилям Фулбрайт

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай