Костов: Чоков е ръководил изключително брутална група

Костов: Чоков е ръководил изключително брутална група | StandartNews.com

„Става дума за високо конспиративна престъпна група, изключително брутална група", заяви главният секретар на МВР Георги Костов.

От МВР и прокуратурата съобщиха подробности около разследването срещу кмета на Галиче Ценко Чоков, сина му Мартин и останали 10 души, които бяха задържани в четвъртък. На 8 от задържаните са повдигнати обвинения, сред тях са и кмета и неговия син Мартин.

Всички тези осем души ще останат в ареста за 72 часа, а останалите ще бъдат освободени днес.

Ценко Чоков е обвинени за ръководене на престъпна група, а останалите са обвинени за участие в нея. Дейността на групата се е развивала в няколко насоки - лихварство, имотни измами, побои спрямо жители на Галиче, изнудвания и отвличания на лица, които са взимали пари от членове на групата.

На Ценко Чоков са повдигнати обвинения и за още пет престъпления, сред които и нанасяне на средна телесна повреда, отвличане. Мартин Чоков е обвинен за хулигански действия и изнудвания. Другият син на Ценко Чоков – Спас не е обвинен.

14 000 лева са иззети от дома на Ценко Чоков, а от автомобила на сина му Мартин - още 3000 лева. Намерени са и вещества, които реагират на наркотични, но не е установено какви са. Открити са и дебитни карти на чужди лица и тефтер с длъжници. „Лихвата е била 20%, а най-често са давани суми между 100 и 300 лева", обясни прокурор Даниела Попова, ръководител на Апелативната специализирана прокуратура.

„Затруднени сме изключително много от това, че се работи в условия на страх, на недоверие за това какво ще се случи с досъдебното производство. Смятам обаче, че към настоящия момент имаме достатъчно доказателства", каза още тя.

Главният секретар на МВР Георги Костов обясни, че ГДБОП работят по случая от края на миналата година. „Срещнахме подкрепа от държавата, дори и от премиера Бойко Борисов", подчерта Костов.

"Апелирам към други пострадали граждани от региона да бъдат така добри да свидетелстват за документиране на цялостната престъпна дейност", заяви главният секретар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай