Капитанът обрекъл пътниците от ферибота

Капитанът обрекъл пътниците от ферибота | StandartNews.com

Десетки ученици спазили заповедта да не мърдат от местата си, почти няма надежда за оцелели

Ученици, блокирани на потъващия корейски ферибот в сряда сутринта, са изпращали сърцераздирателни SMS-и на родителите си, за да се сбогуват с тях. Едно от децата написало "Мамо, пращам ти това, защото се страхувам, че няма да мога да ти го кажа по-късно. Обичам те". Друг пътник пратил на приятелите си текст: "Ако съм ви направил нещо лошо, простете. Обичам ви, приятели".

Десетки подобни съобщения са били изпратени, докато корабът потъвал, а само част от изпращачите им са спасени. Вчера бе потвърдена смъртта на девет души. До снощи още близо 300 души бяха в неизвестност, а лошото време сериозно затрудняваше търсенето на оцелели. Представител на корейските власти обаче неофициално каза, че според него шансовете да бъдат извадени още живи от обърналия се ферибот са нищожни. Гневни родители атакуваха властите с обвинения, че не са направили достатъчно, за да спасят децата им. В същото време бе съобщено, че само една от всичките спасителни лодки на ферибота е била използвана, а множество пътници, спазили заповедта на капитана да останат по местата си, е могло да бъдат спасени.

В един от SMS-ите младеж обяснява на майка си, че все още са живи и се намират на кораба.
"Телефонът няма връзка, няма и интернет. Затова ти пращам текстово съобщение", написало едно от децата на майка си, докато чакало да бъде спасено. "Има няколко души на кораба, не виждам нищо, тъмно е. Има няколко мъже и жени, които пищят, и

все още не сме мъртви

затова моля те предай това съобщение", продължава момчето.
Негов съученик обаче е песимист и решава да се сбогува с майка си. По-късно обаче той е спасен.
Братът на друг пътник на име Уонг Ги пък се опитвал да успокои роднината си, докато чака спасителите да го изведат от кораба. "Стой спокоен, не се паникьосвай, прави каквото казват", пише в неговото съобщение.

"Татко, не се тревожи. Имам спасителна жилетка и съм с другите момичета. Вътре в кораба сме", пък написало момиче на баща си. В следващ SMS обаче девойката признава, че са блокирани. "Корабът е твърде наклонен. Коридорът е претъпкан с много хора", пише момичето.

Полицията разследваше и съобщение, според което група деца са се спасили във въздушен джоб в кораба. Информацията обаче не бе потвърдена.

Спасителната операция вчера бе затруднена заради лошото време и накрая спряна, а корейските власти си навлякоха гнева на родителите. Пътници свидетелстваха, че извеждането на хората от потъващия ферибот не е било организирано добре и много хора е можело да бъдат спасени.

Един от пътуващите, Ко Бон-хе, разказа, че много хора са били блокирани в кораба и е било невъзможно да счупят прозорците, за да се измъкнат. Те останали там, след като по уредбата било наредено да не напускат ферибота.
"Спасяването не беше свършено добре. Всички носехме спасителни жилетки, имахме време.

Ако хората бяха скочили във водата, можеше да бъдат спасени.

Но им беше казано да не излизат", разказа Ко от болницата в Мокпо, където е настанен.
Си Ен Ен пък съобщи, че спасителните лодки на ферибота не са били използвани за евакуирането на пътниците. Кадри, заснети от телевизията, показват как повечето лодки са все още прикрепени към корпуса, докато фериботът потъва. Само една лодка била използвана за извозването на пътници. Заповедта за евакуация пък била издадена едва 30 минути, след като корабът започнал да потъва, и това направило невъзможно излизането на част от пътниците от каютите.

Капитанът на ферибота Ли Джон-сок е бил разпитан и даде изявление по телевизията. "Дълбоко съжалявам и много се срамувам. Не знам какво да кажа", казва той.

Стотици роднини на загинали и изчезнали деца пък атакуваха властите, че не правят достатъчно, за да търсят изчезналите. Южнокорейският премиер бе посрещнат с гневни викове в център за временно настаняване на роднини. Някои от тях настояваха правителството да изпрати повече водолази в района на кораба. Роднините дори

замеряха премиера ЧунаХон Уон с бутилка

вода, а един от разгневените зашлеви шамар на правителствен служител.

Издирването обаче вчера бе прекратено заради силни ветрове и високи вълни, които пречеха на водолазите да стигнат до кораба. Трима водолази са били повлечени от теченията и са били спасени от рибарска лодка.
"Проведохме пет подводни издирвания от полунощ до рано сутринта, но силните течения и мътната вода са огромни препятствия", обясни министърът на сигурността и публичната администрация Канг Бюнг-кю. Служител от бреговата охрана пък изрази съмнение, че може да бъдат открити други оцелели. "Честно, смятам, че шансовете за откриване на някой жив са близки до нулата", посочи служителят пред АФП.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай