Доставките на руски газ за Украйна са прекратени

Доставките на руски газ за Украйна са прекратени | StandartNews.com

Доставките на руски газ за Украйна са прекратени, докато украинската компания „Нафтогаз" не предплати следващите количества, предаде РИА Новости.

Тази сутрин „Нафтогаз Украйна" е получила предплатените количества руски газ, но не е направила нови плащания. Шефът на руската газова компания „Газпром" Алексей Милер заяви, че подаването на руски природен газ е прекратено до следващото плащане.

Милер е подчертал, че отказът на Украйна да купува руски газ застрашава зимните доставки за Европа.

Промяната в режима на доставки на природен газ от Русия за Украйна не означава промяна и в транзитния поток от Русия през Украйна за трети страни. Това съобщиха от Министерството на енергетиката във връзка с информациите, че Москва може да спре енергийните доставки за Киев, съобщава bTV.

Режимът на доставки на природен газ за България се следи внимателно и към момента няма промяна в неговото изпълнение, посочиха от ведомството.

С цел осигуряване необходимите количества природен газ за зимния сезон, в подземното газово хранилище в Чирен са нагнетени 452 млн. куб. м. активен природен газ.

При необходимост, страната ни може да получава около 1 млн. куб. м. природен газ на ден през съществуващата газова връзка с Гърция.

Припомняме, че руският министър на енергетиката Александър Новак заяви, че Москва може да спре доставките на газ за Украйна във вторник или в сряда, защото Киев не е предплатил за повече газ, а може да прекрати и доставките на въглища за Украйна във връзка с прекъсването на захранването с електроенергия на Крим.

В интервю за радио "Вести ФМ" Новак посочи, че анексираният от Русия Крим продължава да разчита на генератори, използвани при извънредни ситуации, за да посрещне основните потребности от електроенергия, след като през уикенда неизвестни лица извършили саботаж, взривявайки стълбове от електропровода, по който полуостровът получава електричество". Доставките на газ ще бъдат спрени, защото не е направено предплащане", каза Новак, допълвайки, че Украйна използва много малък обем руски газ.

Към момента няма промяна в режима на работа и доставки на националната и транзитната газопреносна мрежа на България. Това пък съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

Заявките на входна точка ГИС „Негру вода" на националната газопреносна мрежа се изпълняват при договорените количества и налягания. Налягането на входната точка и транзитираните количества по транзитната мрежа също е в рамките на договорените параметри. Ситуацията се следи и при необходимост ще бъдат предприети необходимите мерки. В края на месец октомври приключи нагнетателният сезон и в момента в подземното газово хранилище в Чирен има над 450 млн. куб. м. активен природен газ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай