31 лидери в списъка на най-влиятелните

31 лидери в списъка на най-влиятелните | StandartNews.com

Прочути личности разказват за други в годишната класация на сп. "Тайм"

Папа Франциск, видни политици, актьори и бизнесмени влязоха в класацията на престижното американско сп. "Тайм" за стоте най-влиятелни хора на годината. Личностите са разделени в 5 категории - титани, лидери, творци, пионери и икони. В групата на лидерите попадат президентите на САЩ, Китай и Русия - Барак Обама, Си Цзинпин и Владимир Путин, канцлерът на Германия Ангела Меркел, премиерите на Индия, Израел и Гърция - Нарендра Моди, Бенямин Нетаняху и Алексис Ципрас. Там са също така лидерката на френския "Национален фронт" Марин льо Пен, бившият държавен секретар на САЩ Хилари Клинтън, кралят на Саудитска Арабия Салман ибн Абдул Азиз Ал Сауд и иранският външен министър Мохамад Джавад Зариф. Тази група е най-многолюдна - 31 личности.

на "Майкрософт" Сатя Надела, шефът на "Епъл" Тим Кук, братята Чарлз и Дейвид Коуч, собственици на енергийната компания "Коуч индъстрийз", и светската знаменитост Ким Кардашиян. Титаните са 19.

Групата на изтъкнатите творци включва актьорите Брадли Купър и Джулиан Мур, режисьорите Кристофър Нолан и Ричард Линклейтър. Тук са изброени 17 артисти, актьори и други творци.

За влиятелни пионери (първопроходци) са посочени астронавтът Скот Кели, актрисите Ема Уотсън и Рийз Уидърспун и други, общо 21 души.

Сред иконите са папа Франциск, певиците Бьорк и Тейлър Суифт, основателката на "Л'Ореал" Диан фон Фюрстенберг и др. Групата наброява 12 лица.

В стотния си за годината брой сп. "Тайм" не само обявява резултатите от своите анкети. То разказва 100 интересни истории за класиралите се в стотицата влиятелни хора по света от различни области на човешката дейност. Списанието се обръща към други известни личности, които изказват мнението си за включените в класацията. Тази традиция води началото си от 1999 г.
На 11 април "Тайм" публикува и списъка на стоте най-влиятелни личности в света, съставен след гласуване на читателите на списанието. Пръв по рейтинг бе Путин. Той набра 6,95% от гласовете - повече от всеки друг политически, обществен или религиозен деец.

Путин - железният човек на Русия

Йън Бремър, сп. "Тайм"

"Дръж се прилично или друго", казват лидерите на най-могъщите страни и Владимир Путин продължава да избира "друго". Той го прави по начини, с които усилва хватката си върху нация, изпадаща във все по-голям стрес. Руският президент има огромно влияние всяка година, защото нито един друг в света не е натрупал по-голям политически авторитет в страна, толкова важна за международната политика и глобалната икономика. Путин влезе в тазгодишната класация благодарение на необикновената си способност да конфронтира Запада по начини, които повишават популярността му в страна, страдаща от икономически проблеми, за които голяма отговорност носи именно неговата политика. Нито един друг лидер не очарова повече от него. Защото действията му говорят езика на предизвикването, който толкова много руснаци искат да чуят, издигайки популярността му на такова ниво, за което други лидери могат само да завиждат. Колко дълго може да се задържи на върха? Все още не залагайте срещу него.

И все пак Обама остана непобеден

Джо Клайн, сп. "Тайм"

Сутринта на 5 ноември 2014 г. без съмнение бе най-мрачната в мандата на Барак Обама. Партията му току-що бе смазана на изборите за Конгреса и това бе възприето като лично отритване. Кандидатите на Демократичната партия избягаха от президента и политиката му. Той бе счетен за бита карта във Вашингтон, парализиран и победен от сложния свят и от непреклонната опозиция. Само че не беше. Суровите факти показват, че Обама не бе победен. Икономиката се разрастваше с прекрасни темпове, всеки месец се отваряха стотици и хиляди работни места. Програмата на Обама за здравеопазването имаше успех, въпреки прогнозите за обратното на опонентите му. Освен това той отказа да действа така все едно бе победен - като направи най-сериозните стъпки по време на мандата си, с които ще влезе в историята. Като рамката за ядрената сделка с Иран и постилането на пътя за нормализиране отношенията с Куба. Мандатът му съвсем не бе перфектен. Но Барак Обама доказа, че дори след огорчителната загуба президентът на САЩ винаги е потенциално най-влиятелният човек в света.

Меркел - решителният дипломат на Германия

Петро Порошенко, президент на Украйна

По време на дипломатическите усилия за мира в Украйна, когато за 9 месеца проведох над 60 телефонни разговори с г-жа Ангела Меркел, често се питах: "Дали непреклонната вяра, германското упорство, педантичността към детайлите или може би силна комбинация от всички тези качества тласкат Ангела напред?". Срещата през юни, октомврийските преговори, но най-вече 17-часовите преговори в Минск през февруари не бяха просто тест за дипломация, лидерство и ефективност, но и за силата на волята. Наскоро в Берлин тя описа основния си подход в работата - да превърне невъзможното във възможно. Ангела Меркел успя да насочи германската икономическа мощ в дипломатическа, с която да положи огромно усилие за осигуряване на стабилност от името на целия свят, който, което е най-важно, й се довери да стори това. Това нейно постижение бе напълно признато не само от нейните партньори, но и от най-жестоките й политически опоненти.

Нетаняху се промени, но оцелява

Ехуд Барак, бивш премиер на Израел

Преди години познавах Биби като войник и млад офицер под мое командване, изправящ се срещу истински огън. Той бе непоколебим, ефективен и фокусиран. Характерът не се променя. С времето обаче той стана малко песимистичен, пасивен и нетърпелив. Бенямин Нетаняху, изглежда, избягва инициативите. Според някои всичко опира до оцеляването във властта. Наскоро той за четвърти път бе избран да води Израел. От личен опит знам, че не е тривиално да постигнеш това, не е просто да управляваш, не е лесно да оставиш положителна диря в историята. За да остави своята следа, Нетаняху трябва бързо да излекува раните, отворени от кампанията му и да подобри връзките си с президента Обама. Той трябва също така да се бори здраво, най-вече при закрити врати, за по-твърда позиция и дори, ако е необходимо, за атака срещу Иран, и смело да поведе региона срещу терора, радикализма и иранската хегемония. Нужни са сърцати дела. Не само думи.

Си Дзинпин - силната ръка на Китай

Кевин Ръд, бивш премиер на Австралия

Преди две години написах, че Си Дзинпин ще стане най-могъщият китайски лидер след Дън Сяопин. Сега изглежда, че ще е най-могъщият лидер след Мао. Си има ясна визия - да възстанови легитимността на Комунистическата партия и осигури дълголетието й чрез своята антикорупционна кампания. В същото време той използва тази мощ чрез втората вълна от реформи на пазара да осигури китайския "ренесанс". Си има огромен опит в администрацията, управлявал е две провинции и град Шанхай. Като горд син на революционен лидер, член на Политбюро и оцелял в Културната революция, чрез опита си той придоби политическите умения, необходими да се справя с вътрешните политики в партията. Дали ще успее? Пречките са огромни, но същото се отнася и до самочуствието на Си и движещото го чуство за национална мисия. Успехът му има значение не само за страната, но и за света. Китай ще продължи да бъде водеща икономическа сила в Азия и ще се опита да превърне тази мощ, чрез активна външна политика, в геополитическо влияние и нов световен ред.

Папата - специален подарък от Господ

Дезмънд Туту, бивш архиепископ на Кейптаун и Нобелов лауреат за мир

Докато бе архиепископ на Буенос Айрес, папа Франциск отбягваше разточителността, като живееше в скромен апартамент и сам си готвеше. След това събра пасторалната си скромност в куфара и я пренесе със себе си в Рим. Там той насади ново чувство в папството - центрирано върху човека. Описа себе си като грешник, а мнението му върху спорни църковни теми като сексуалната ориентация и брака донесоха надежда на милиони римокатолици по целия свят. Макар да разбрах, че е бил мотивиран от безпокойството си за своето паство в Китай, се натъжих през декември, когато папата се огъна на политическия натиск и отказа възможността да се срещне с Далай Лама. Двамата имат много общо помежду си. Въпреки това аз обичам и се възхищавам на Негово светейшество папата толкова, колкото и на Негово светейшество Далай Лама. Малцина биха поспорили, че папа Франциск е специален подарък от Господ, донесъл глътка свеж въздух във Ватикана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай