Украинците блокираха правителството

Украинците блокираха правителството | StandartNews.com

Киев. Хиляди украинци блокираха входовете на правителствените сгради в столицата Киев. Протестите избухнаха след като президентът на страната Виктор Янукович отказа да подпише споразумението за асоциирането на Украйна с ЕС под натиска на Русия.

Парламентът на Украйна ще обсъди ситуацията в страната, съобщи след съвещание във Върховната рада нейниятпредседател Володимир Рибак, цитиран от ИТАР-ТАСС. Партийните лидери настояха да бъде обсъден въпросът да се накажат ли виновниците за побоя над демонстранти в Киев преди два дни, каза Рибак. По думите му участниците в съвещанието са говорили и за искането на демонстранти за оставка на кабинета, след като властите отказаха да подпишат споразумение за асоцииране на Украйна с ЕС. Оставка на кабинета не може да се разглежда без становище на ресорната комисия, напомни той.

Милицията в Киев води разследване по 11 наказателни производства във връзка с инцидентите, които се случиха в украинската столица по време на проевропейските демонстрации в неделя, съобщи Интерфакс.

В момента на площад „Независимост" в центъра на украинската столица Киев са се събрали около 10 хиляди души в подкрепа на европейската интеграция на страната, предаде Лiга Новости.

Всички входове към площада са блокирани с метални прегради, части от коледната елха и коледната украса, чието поставяне бе официалната версия за намесата на спецчастите „Беркут" при разпръсването на демонстрацията на 30 ноември.

Междувременно, на площада се монтира сцена, от която ще бъдат излъчвани изказванията на депутатите. Те ще се излъчват и на голям екран в Дома на профсъюзите, който вчера бе превзет от протестиращите.

На площада са издигнати палатки, медицински пункт и са поставени дърва за огрев.

Обща стачка е обявена за понеделник за района на Лвов в Западна Украйна, съобщи късно в неделя председателят на регионалния координационен съвет. Според Петро Колоди това е израз на подкрепа за Националния щаб на протеста в Киев.

Всяка фирма или организация сами ще решат каква да е формата на стачката и дали ще се присъединят към протестите в центъра на града. През уикенда на демонстрация в подкрепа на европейското бъдеще на страната в Лвов се събраха около 40 000 души. Днешният митинг е насрочен за 12 часа.

В другия край на Украйна обаче властите се подготвят да поискат от президента Виктор Янукович обявяване на извънредно положение, разказва "Киев пост".

За понеделник са насрочени няколко редовни и извънредни заседания на градски и регионални съвети.

В Одеса областният и градският съвет се събират в 16 часа местно време на извънредна сесия, като регионалният парламент вече обяви, че ще поиска от президента "да предотврати нарушаването на конституционния ред в Украйна и разделението на обществото."

За 13 часа е насрочено редовното заседание на районния съвет на Днепропетровск с две точки в дневния ред - "Декларация на представителите" и "Други".

Игор Огородников, председател на съвета, заяви пред "Интерфакс" - Украйна, че в неделя вечерта е бил уведомен, че декларацията ще е в подкрепа на правителството в Киев и решението му да замрази асоциирането с ЕС.

Политическата обстановка ще обсъждат на извънредни сесии и общинските съвети в Полтава и Харков. По неофициална информация и там се подготвят декларации в подкрепа на властта и призиви за извънредно положение.

Извънредно заседание има и парламентът на Крим.

Положението в Украйна може да бъде сред темите на заседанието на Съвета Русия-НАТО на равнище външни министри, насрочено за 4 декември в Брюксел. В срещата ще участва и руският външен министър Сергей Лавров. Полският президент Бронислав Коморовски ще свика Съвета за национална сигурност, за да обсъди ситуацията в Украйна.

Най-невъзмутим е украинският президент Виктор Янукович. Той ще започне на 3 декември официално посещение в Китай, както бе предвидено досега. За момента няма никакви промени в програмата, съобщи за ИТАР-ТАСС външното министерство в Пекин.

Междувременно Киев отзова генералния консул на Украйна в Истанбул Богдан Яременко заради изразената от него подкрепа към евроинтеграцията на страната и критиките за насилственото разпръсване на проевропейска демонстрация в столицата. По-рано Яременко определи методите на полицията като „фашистки".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай