И Австралия подслушвала в полза на САЩ

И Австралия подслушвала в полза на САЩ | StandartNews.com

Канбера. Австралия е събирала и след това предавала данни на Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ с помощта на четири обекта, разположени на територията на страната.

Това съобщава "Сидни морнинг хералд" като се позовава на документите, предоставени от бившия сътрудник на спецслужбите на САЩ Едуард Сноудън на бразилски медии, предаде бТВ.

Обектите събирали звук, видео, данни за разговорите и интернет информация. Те били разположени в градовете Алис Спрингс, Дарвин, Хералтън, както и в околностите на столицата Канбера.

Подробна карта с обозначените обекти за следене е публикувана на сайта на бразилския вестник "О Глобо". Данните са предоставени от Сноудън на журналист от британския вестник "Гардиън".

По-рано германското издание "Шпигел" съобщи, че АНС е подслушвала представители на ЕС във Вашингтон и Ню Йорк и е влизала в компютърните им мрежи. Според "Шпигел" в събирането на данни и контрола върху комуникациите на милиони хора участват и западните правителства.

Всички тези издания се позовават на секретни документи на АНС, до които Сноудън е осигурил достъп на журналисти. В началото на юли "Гардиън" съобщи, че агенцията на САЩ подслушва 38 чужди дипломатически мисии, в това число и посолствата на съюзниците на САЩ в НАТО Франция и Италия. Скандалът стана световен, а разкритията продължават.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай