Бунтовниците не искат плана на Москва

Бунтовниците не искат плана на Москва | StandartNews.com

Дамаск. Бунтовниците от Сирийската свободна армия отхвърлят руския план за поставяне на химическите арсенали на режима в Дамаск под международен контрол, предаде АФП, като цитира изявлението от името на групировката. "Свободната сирийска армия обявява категоричното си отхвърляне на руската инициатива, която предвижда поставянето на химически оръжия под международен контрол", се казва в изявление на генерал Селим Идрис.

Във видеозаписа Идрис се обръща към световните сили с искане "да не се задоволяват само с изземването на химическите оръжия, но да настояват за изправянето на извършителя на деянието пред Международния съд".

При провал Конгресът пак умува за операция

Конгресът на САЩ ще се върне към разглеждане на въпроса за военна акция в Сирия, ако не бъде реализирана инициативата за химическото оръжие, заяви във Вашингтон лидерът на демократическото мнозинство в Сената на САЩ Хари Рийд. "Ако се появят някакви признаци, че тези преговори не са сериозни, ако това е опит за печелене на време, за поставяне на препятствия и отвличане на вниманието, тогава смятам, че отново ще ни се наложи да дадем на президента пълномощия, позволяващи му да потърси отговорност от режима на Асад", добави Хари Рийд.

Русия плаши с оръжие за Иран

Депутат от руската Дума предложи да бъдат подготвени доставки с оръжие за Иран при евентуална военна операция срещу режима на Башар Асад в Сирия. "Ако в САЩ вземе превес "партията на войната", а усилията на враговете на Сирия дадат резултат, смятам че ще е напълно оправдано да се разгледат по-сериозни мерки от страна на Русия, включително разширени доставки на отбранително оръжие за Иран", заяви Михаил Калашников по време на заседанието в четвъртък. Той е зам.-председател на комисията по външни отношения на долната камара на Думата.

US кораби остават в бойна готовност

Американските бойните кораби, които разполагат с крилати ракети "Томахоук", остават в източната част на Средиземно море в готовност за удар срещу цели в Сирия. Те очакват само заповедта на президента на САЩ Барак Обама, съобщи иранският сайт PRESS TV. Капитанът на един от корабите е получил заповед по телефона от министъра на отбраната на САЩ Чък Хейгъл да остане в района, въпреки че вече е трябвало да си е у дома.

600 000 с нужда от хуманитарна помощ

Над 600 000 души в Сирия се нуждаят от спешна хуманитарна помощ. Това обяви Агенцията на ООН за хуманитарна помощ в комюнике, цитирано от Франс прес. Значителна част от тях се намират в трудните за достъп зони в околностите на Дамаск, включително в районите, атакувани с химическо оръжие и обсадени от няколко месеца.

Франция улеснява приема на бежанци

Париж взема мерки, за да улесни приема на сирийски бежанци и да посрещне повече бягащи от войната, съобщи вчера френският външен министър Лоран Фабиюс, цитиран от АФП. "Дали сме инструкции да се дава убежище много по-бързо от преди", каза френският първи дипломат по радио Ер Те Ел. Той добави, че Франция ще приема по-лесно цели сирийски семейства, който имат връзка със страната. Френската служба за защита на бежанците удовлетворява 95 на сто от подадените молби за убежище, добави министърът.

Лондон иска приложим договор

Всяко споразумение за поставяне на сирийския химически арсенал под международен контрол трябва да бъде приложимо и да гарантира, че тези оръжия няма да попаднат в погрешни ръце. Това заяви пред Камарата на общините британският външен министър Уилям Хейг.

Министърът заяви, че Великобритания подкрепя идеята по същество, но предупреди, че ще има "огромни практически трудности".

Употребата на химически оръжия в Сирия е военно престъпление и престъпление срещу човечеството, което изисква ясен, силен, насочен и единен отговор, без да се изключват и евентуални възпиращи мерки, се посочва в резолюция на Европарламента. ЕС трябва да насърчава процес на намаляване на напрежението в целия регион и да увеличи помощта си за сирийските бежанци, се казва още в текста.

Докладът на ООН с намек за вина на Асад

Западът се надява, че докладът на ООН за химическата атака в предградието на Дамаск ще докаже вината на Башар Асад, съобщи Нюзру. Документът, който излиза в понеделник, трябва да констатира случилото се на 21 август. Въпреки че експертите на ООН не са упълномощени да правят заключения за вината на едната или друга страна, те могат да направят намек кой носи отговорност за атаката, съобщиха западни дипломати, цитирани от Ройтерс. Друг дипломатически източник отбеляза, че генералният секретар на ООН Бан Кимун също очаква публикуването на доклада, след което ще държи реч, в която също може да има някакъв намек. В западните държави битува мнението, че експертният доклад ще докаже вината на Башар Асад, отбеляза Нюзру.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай