САЩ: Русия подклажда война в Украйна

Американският посланик в ООН Саманта Пауър

САЩ: Русия подклажда война в Украйна | StandartNews.com

Вашингтон. САЩ обвиниха Русия, че подкопава примирието в Украйна и че се опитва да провокира началото на война. Обвиненията дойдоха по време на извенредното заседание на Съвета за сигурност към ООН, след като руски военни части влязоха в източната част на страната.

„Моделът е ясен. Русия не спази нито един от ангажиментите си. Договори пътна карта за мир и после систематично я подкопава. Говори за мир, но продължава да подклажда война", обяви американският посланик в ООН Саманта Пауър.

Зам.-постоянният представител на Русия Александър Панкин отхвърли твърденията на Пауър. По неговите думи сведенията от НАТО за навлизане на украинска територия не са променили ситуацията на място. Панкин обвини членовете на Съвета за сигурност, че започват пропагандна акция.

Междувременно помощник-главният секретар на ООН по политическите въпроси Йенс Тойбер – Франдзен също предупреди за опасност от подновяването на интензивни атаки от двете страни.

Според него дори алтернативен сценарий, при който боевете са спорадични, би бил „катастрофален за Украйна". Той е притеснен също и от третия вариант – за замразен конфликт, който ще проточи и окопае настоящото положение в продължение за години или десетилетия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай