Русия и Китай със сделки за $50 млрд.

Русия и Китай със сделки за $50 млрд. | StandartNews.com

Пекин и Москва ще разработват самолет, конкурент на "Боинг" и "Еърбъс"

Споразумения на стойностт 50 млрд. долара са сключили Русия и Китай по време на посещението на руския президент Владимир Путин в Китай през последните дни, посочва РИА "Новости".

"Бяха избрани петдесет и осем бизнес инициативи на обща стойност 50 млрд. долара", заяви Путин пред журналисти в китайската столица. Между двете държави бяха сключени няколко енергийни сделки.

"Роснефт" ще продаде 40% от петрохимически комплекс. Подписани са и някои нови споразумения за доставки на суров петрол за Китай, посочва агенцията. "Газпром" и националната петролна корпорация на Китай подписаха меморандум за сътрудничество в областта на подземните газови хранилища.

Междуправителствено споразумение за голям авиационен проект също е било постигнато в Пекин. Китай и Русия ще работят съвместно за създаването на нов пътнически самолет, който може да вози до 300 пътници. Новият проект се разглежда като потенциален конкурент на "Боинг" и "Еърбъс" не само в Русия и Китай, но и на азиатския авиационен пазар.
Русия и Китай се договориха да засилят търговско-икономическите си отношения, заяви руският президент Владимир Путин след среща с китайския си колега Си Цзинпин в събота. С китайските партньори се договорихме да увеличим усилията, за да бъде преодоляна тенденцията на спад на стокообмена, каза Путин.

Руският държавен глава отбеляза, че тази година продажбите на машини и оборудване от Русия за Китай почти са се удвоили. Президентът припомни, че се разширява използването на националните валути във взаимните разчети.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай