Русия хвърля 7 млрд. за парада на 9 май

Русия хвърля 7 млрд. за парада на 9 май | StandartNews.com

16 500 военни маршируват, Бан Ки-мун отива в Москва

Над 7 милиарда рубли ще струва парадът на 9 май и всички съпътстващи празненства, с който Русия ще отбележи 70-ата годишнина от победата над нацистка Германия. Освен грандиозния военен парад в Деня на победата в комплекса "Подмосковие" са предвидени и много юбилейни концерти. За реклама и медийно отразяване на празника ще бъдат похарчени близо 2 милиарда рубли. Над милиард рубли ще отидат и за празничните концерти, паради, салюти и транспорт на военнослужещи. Междувременно дни преди парада руското военно министерство разпространи изображения на част от най-новата бойна техника, която ще премине на Червения площад. Сред тях за пръв път се вижда как изглежда танкът "Армата", в който екипажът е в специална подсилена капсула, а в купола няма хора и той се управлява от хората, защитени от корпуса. Досега този танк бе показван само с прикрита от брезент горна част. Другата техника, която според отбранителното ведомство се вижда за пръв път, са бойната машина "Армата", самоходната артилерийска установка "Коалиция-СВ", подвижният противотанков комплекс "Корнет-Д", бойната машина на пехотата "Курганец-25" и бронетранспортьорът "Курганец-25".

Като цяло за парада на 9 май е предвидено да маршируват над 16 500 военни и да преминат 194 единици бойна техника и 143 самолета и хеликоптера. Вчера стана ясно, че генералният секретар на ООН Бан Ки-мун ще посети Москва за участие в тържествата и планира да се срещне с президента на Русия Владимир Путин, съобщи говорителят на организацията Стефан Дюжерик. По време на визитата в Москва Бан Ки-мун ще бъде съпроводен от генералния директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова.

Един милион с неясна съдба след войната

Съдбата на 1,3 млн. души, изчезнали безследно през Втората световна война, остава неизвестна 70 години след края й, предаде ДПА, като се позова на изявление на Германския Червен кръст (ГЧК). От там посочват, че всяка година продължава да получават над 10 хил. молби за издирване на данни за такива хора. "Разследванията на изчезнали безследно военнопленници, цивилни пленници и войници, както и на разселени от Втората световна война хора остават сред основните задачи на службата за проследяване на хора към ГЧК", каза ръководителят на организацията Рудолф Зайтерс дни преди 70-годишнината от капитулацията на нацистка Германия на 8 май 1945 г.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай