Путин иска диалог с ЕС, не вижда същото отсреща

Путин иска диалог с ЕС, не вижда същото отсреща | StandartNews.com

Русия не вижда неразрешими проблеми в отношенията си с ЕС и се застъпва за диалог по широк кръг от теми. Тя обаче още не вижда готовност за същото отсреща. Тази позиция застъпва руският президент Владимир Путин в свое интервю за гръцкия вестник "Катимерин". 

"Русия изхожда от необходимостта от равноправен, партньорски  диалог с ЕС за редица въпроси  - от визовата либерализация до формирането на енергийния съюз. Равнозначна готовност да вървим по такъв взаимно изгоден и перспективен път у европейските ни колеги засега не виждаме", отбелязва руският лидер. 

"За да се върнем на пътя на многоплановото партньорство, трябва само да се откажем от порочната логика "игра в една врата" и да се вземат предвид интересите един на друг", казва още Путин, цитиран от ТАСС.  

Държавният глава обръща внимание и на това, че влошаването на отношенията Русия-ЕС пречи и на консолидацията на руско-гръцкото сътрудничество. За Путин това се отразявало негативно на динамиката на двустранните търговски отношения, като товарооборотът между Русия и Гърция е спаднал до 1/3 от предишната му стойност - сега е равностоен на 2,75 милиарда долара. "Особено пострадаха гръцките производители на селскостопанска продукция", уточнява президентът. 

Путин призовава още да се създаде зона за икономичесско и хуманитарно сътрудничество - от Атлантика до Тихия океан. "Сигурен съм, че трябва да извлечем съответните заключения от събитията в Украйна и да пристъпим към създаване на зона на икономическо и хуманитарно сътрудничество в огромното пространство между Атлантическия океан и Тихия океан на базата на архитектурата на равноправна и неделима безопасност. Хармонизирането на европейските и евразийски интеграционни процеси би било важна стъпка в тази посока", предлага руският президент.

Според Путин трябва да е очевидно, че, за да си осигури достойно място в новата международна реалност, Старият континент трябва да обедини потенциалите на всички европейски страни - в това число и Русия. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай