Москва налива $ 17 млрд. в капитала на банките

Москва налива $ 17 млрд. в капитала на банките | StandartNews.com

Рублата ще се стабилизира в началото на следващата година, заяви руският финансов министър Антон Силуанов. Той потвърди, че министерството е продавало чуждестранна валута, като дори може да закупи обратно част от продадената твърда валута за собствени цели в началото на 2015 г.

Руското финансово министерство обяви, че е готово да продаде до 7 млрд. долара, за да стабилизира рублата, след като ден по-рано Централната банка на Русия се принуди да повиши основната лихва до 17% в опит да овладее срива на местната валута.

Силуанов отбеляза, че поради рязката обезценка на рублата с около 45% спрямо долара през настоящата година банките в страната нямат достатъчно капитал, за да посрещнат изискванията за капиталова адекватност. В тази връзка руското правителство представи проектозакон в парламента на страната, според който властите в Русия могат да предоставят до 1 трлн. рубли (около 16,45 млрд. долара) на банковия сектор.

Египет и Турция правят намаления

Спадът на курса на рублата доведе до намаляване на продажбите на руските туроператори с около 50%, пише в. "Известия". Отслабването на руската валута обаче не се отрази само на руснаците и туристическите фирми, но и на хотелите в Египет и Турция, които очакват намаление на турситическия поток с около 15-20% през януари. По тази причина много хотели предлагат на руските фирми намаления на цените в размер на 20%, но в бъдеще те могат да се увеличат до 40%, съобщава изданието.

По груби оценки на туроператорите обикновено стойността на туровете в Египет е съставена 70% от хотелски услуги и 30% от самолетни билети, а печалбата на самата туристическа фирма е около 3%. Новото намаление може да доведе до снижаване на цената на туровете с 15-30%.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай