Русия: Полша и Румъния стават цели

 Русия: Полша и Румъния стават цели  | StandartNews.com

Ако Полша и Румъния разположат на територията си американски системи за противоракетна отбрана ПРО, те "автоматично ще станат цели" на руските въоръжени сили. Това предупреждение отправи заместник-секретарят на Съвета на сигурност на Руската федерация Евгени Лукянов. "Разместването на системите на ПРО, пусковите установки, са насочени към нашите стратегически ядрени оръжия - те са проблем за тях", обясни Лукиянов. Той подчерта, че плановете на Вашингтон и ЕС са базирани на "болна" тревога. Тази тревога няма нищо общо с потенциална заплаха от страна на Русия, а цели да покаже единствено подкрепата на НАТО на източноевропейските държави членки в Алианса.

Междувременно генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че разполагането на тежко американско въоръжение в Европа е "за учения". Шефът на Алианса посочи това при пристигането си на срещата на министрите на отбраната на НАТО в Брюксел. Те обсъждаха вчера разполагането на тежки въоръжения на територията на източноевропейски страни от НАТО. Столтенберг отрече, че тези действия са провокация срещу Русия и посочи, че тежките въоръжения ще бъдат използвани за обучение на Силите за бързо реагиране на НАТО.

Путин удължи с година ембаргото

Руският президент Владимир Путин продължи с една година ембаргото за внос в Русия на западни храни като ответна мярка на продължаването на европейските санкции срещу Москва. Путин уточни, че правителството се е обърнало към него с молба да продължи мерките, приети в отговор на такива действия от някои страни.

Очакваше се руската забрана за голяма част от вноса на храни от САЩ, Европейския съюз, Австралия, Канада и Норвегия да бъде продължена с шест месеца от началото на август, след като тази седмица ЕС продължи санкциите си срещу Москва с половин година, отбелязва Ройтерс.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай