Турция решава за влизане в Ирак и Сирия

Турция решава за влизане в Ирак и Сирия | StandartNews.com

Анкара. Турският парламент ще гласува предложение, дали да разреши на армията да влезе в Ирак и Сирия, за да се сражава срещу джихадистите от „Ислямска държава". Досега страната се въздържаше да участва във военни действия, тъй като групировката държеше 46 турски заложници, но те бяха освободени миналия месец.

Очаква се парламентът да подкрепи предложението. Ако това стане, вероятно САЩ ще получат разрешение да ползват военната си база в турския град Инджирлик за въздушни удари срещу терористите в съседните държави.

В речта си пред депутатите президентът Реджеп Тайип Ердоган призова Запада да търси дългосрочно решение на кризата в Сирия и Ирак, като отбеляза, че пускането на „тонове бомби" по цели на „Ислямска държава" само временно ще тушира положението.

Според него „ефективната борба" срещу ИДИЛ ще бъде приоритет за Турция, но също така е важно „незабавното отстраняване на администрацията в Дамаск".

Ердоган настоява и за турска буферна зона на границата на територията на Сирия, включително и със зона забранена за полети, за да бъде гарантирана сигурнстта.

Двете страни имат около 900 км. граница.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай