Световната банка: Ебола може да е катастрофална за африканските икономики

Световната банка: Ебола може да е катастрофална за африканските икономики | StandartNews.com

Вашингтон. Най-голямата по рода си епидемия на Ебола може да причини изтичането на милиарди долари от икономиките в Западна Африка до края на следващата година, ако епидемията не бъде овладяна, гласи анализ на Световната банка, предаде Ройтерс.

Банката прогнозира, че бавното ограничаване на смъртоносния вирус в Гвинея, Либерия и Сиера Леоне може да доведе до по-широка разпространение на заразата в региона, по-специално чрез туризъм и търговия, а последиците от това ще бъдат катастрофални.

До момента загиналите са 2 453, а 4 963 души са заразени с вируса или има съмнения за това. Близо половината от тях са диагностицирани през последните 21 дни.

Анализът на СБ проследява икономическите последици, ако заразата бъде овладяна навреме (класифицирана като „Low Ebola") или ако излезе извън контрол („High Ebola").

Според данните разходите за борба с болестта до края на 2014 г. вероятно ще достигнат 359 млн. долара. От Световната банка изчисляват, че при стихване на огнището на епидемията икономическите последствия през 2015 г. ще се равняват на 97 млн. лв. В случай обаче, че нещата с болестта излязат извън контрол, разходите ще достигнат размер от 809 млн. долара.

Ебола може да доведе до свиване на икономиката на Либерия с 11.7 процента през 2015 година. Гвинея и Сиера Леоне - втората и третата най-засегнати страни могат да претърпят спадане на брутния вътрешен продукт (БВП) съответно с 2.3 и 8.9 процентни пункта през 2015 г.

През 2014 година Либерия, Сиера Леоне и Гвинея вече претърпяват икономически загуби, съответно 3.4, 3.3 и 2.1
процента от БВП.

„Икономическите последици могат да нараснат осем пъти, което да причини катастрофален срив на иначе крехките държави", гласи становището на международната финансова организация. Става дума за Гвинея, Сиера Леоне и Либерия, които са най-потърпевши от вируса.

Според институцията все още има време, за да се ограничат негативните ефекти. Анализът не се отнася само до предполагаемите най-лоши сценарии. Трите държави вече страдат от заразата.

Цените на храните и инфлацията растат „заради недостига, паническите покупки и спекулацията", отбелязват от СБ. „Волатилността на валутните курсове се увеличава заради несигурността и отлива на капитали."

Ключовият фактор зад тези тенденции не е смъртността или загубата на продуктивност, а „апатичното поведение", за което СБ казва, че е „фактор за страха в резултат на тревогите на хората относно заразата". Поради тази причина работещите стоят вкъщи, предприятията затварят врати, а правителствата – пристанища и летища.

Въпреки че разходите за ограничаването и смекчаването на последиците може и да са високи – „няколко милиарда долара", както изчисляват от Световната банка - подобни стратегии „могат да бъдат рентабилни, ако успешно се избягват най-лошите сценарии."

СБ призовава за международна мобилизация на четири фронта: предоставянето на хуманитарна помощ, на финансова подкрепа, изграждането на съоръжения за чуждестранните граждани – както за здравеопазване, така и за търговия, и за заздравяването на здравните системи в Африка.

СБ обеща 230 млн. долара, като до момента са похарчени 117 млн. долара. Отделно, Световната здравна организация изчислява, че са нужни 1 млрд. долара, за да бъде спряна заразата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай