Последен ден от преговорите за ядрената програма на Иран

Последен ден от преговорите за ядрената програма на Иран  | StandartNews.com

Преговорите за иранската ядрена програма влизат в последния си ден. Крайният срок за постигане на сделка изтича днес в полунощ, информира BBC.

Външните министри на шест световни сили и техният колега от Иран водят интензивни разговори в швейцарския град Лозана, но става ясно, че има сериозни разногласия между страните.

Американският държавен секретар Джон Кери заяви, че вчерашните преговори са постигнали "някакъв напредък", но остават "oще някои сложни въпроси". Не е задължително в бъдещето споразумение да залегне,че Иран трябва да складира в чужбина високообогатения си уран. Според Държавния департамент възможността за постигане на сделка между шестте сили и Иран е "50 на 50″.

Иран настоява, че ядрената програма на страната е изцяло с мирни цели, но световните сили се притесняват, че тя може да бъде използвана за развитието на ядрени оръжия. Желанието на преговарящата шесторка е Иран да забави поне с една година възможността си да произвежда достатъчно количество за направата дори и на едно оръжие.

От едната страна на масата са представителите на САЩ, Великобритания,Франция, Китай, Русия и Германия, а от другата външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф. Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Федерика Могерини също присъства на преговорите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай