ОБЗОР: Джихадисти треперят пред дами войници

ОБЗОР: Джихадисти треперят пред дами войници | StandartNews.com

Кюрдите залагат на нежния пол в битката с "Ислямска държава"

Главорезите вярват, че няма да отидат в рая, ако паднат от женски куршум

Жени с автомати "Калашников" са една от най-големите заплахи срещу джихадистите от "Ислямска държава", които се опитват да създадат халифат на територията на Ирак и Сирия. Смелите дами са част от кюрдските сили Пешмерга, а джихадистите се страхуват от тях повече, отколкото от колегите им от силния пол. Според джихадистите смъртта, причинена от жена, няма да ги отведе в рая.

Кюрдите са една от малкото мюсюлмански общности, които позволяват на жените да служат в армията и да участват в битки. Едно от най-добрите оръжия на Пешмерга е техният Втори батальон, съставен само от жени. Около 550 смели дами служат в батальона, някои от тях от години. Една от дамите разказва, че е в женския батальон от създаването му през 1996 г. и е горда да се бие на фронта. "Чест е да бъдеш част от съвременна мюсюлманска държава, която разрешава на жените да защитават отечеството си. С нас се отнасят по същия начин, по който и с мъжете войници, както изисква законът", обяснява тя. Дамите с автомати показаха силата си през последните дни, след като помогнаха за превземането на стратегически важния язовир край Мосул.

Така дамите нанесоха няколко удара по джихадистите наведнъж. От една страна, те върнаха отнетите позиции в северната част на страната в ръцете на кюрдите. От друга, отмъстиха за нещастието и смъртта на хиляди жени, попаднали под контрола на "Ислямска държава". Крайните ислямисти не зачитат никакви права на жените и ги третират като роби. Досега те са отвлекли и хиляди жени от иракските територии, които са превърнали в сексробини.
Въпреки това отношение към жените джихадистите се плашат до смърт, щом видят въоръжена дама, разказва една от представителките в женския батальон. "Джихадистите не обичат да се бият с жени, защото ако бъдат убити от жена, вярват, че няма да отидат в рая", обяснява тя.

Армията започна поход към Тикрит

Иракските сили предприеха операция за изтласкване на джихадистите от "Ислямска държава" от Тикрит - родното място на екзекутирания бивш иракски диктатор Саддам Хюсеин, след като по-рано заедно с кюрдски сили и с американска помощ от въздуха си върнаха контрола над най-големия язовир в Ирак - Мосул.
Правителствените сили са напреднали бързо от юг, но са били забавени от минни полета, заложени крайпътни бомби и снайперисти.

Кюрдските сили пешмерга пък си върнали контрола и върху две села край язовира "Мосул". В ръцете им са селата Сахладж и Ейн Манеа. Сега пешмерга напредват към град Зумар.

Американският президент Барак Обама потвърди, че иракски и кюрдски сили са си върнали с американска помощ контрола над най-големия язовир в Ирак и заяви, че Съединените щати ще продължат в дългосрочен план да изпълняват стратегията си да се борят срещу радикалната групировка "Ислямска държава". ИД "заплашва иракчаните и целия регион", посочи Обама.

Групировката "твърди, че представлява претенциите на сунитите, но убива масово мъже, жени и деца сунити", допълни той, цитиран от Франс прес. На пресконференция в Белия дом Обама отбеляза, че съвместните операции са показали, че иракските и кюрдските сили са способни да работят заедно. Той призова политиците в Ирак да не се връщат към разделенията, които навредиха на страната.

"Ислямска държава" от своя страна предупреди във видео Съединените щати, че ще напада американски граждани навсякъде, ако при американските въздушни удари бъдат поразени нейни активисти, предаде Ройтерс. Във видеото, което показва снимка на обезглавен американец по време на американската окупация на Ирак, се отправя послание на английски, в което ИД заплашва: "Ще ви удавим всички в кръв".

ООН започва хуманитарна мисия

Агенцията за бежанците на ООН ще започне мащабна хуманитарна мисия в Ирак в помощ на пострадалите от нашествието на групировката "Ислямска държава".

От утре в продължение на четири дни в няколко района ще бъдат спускани от въздуха пратки с палатки и други стоки. Акцията ще е в района на Ербил. По-късно сухопътни конвои ще доставят храна и провизии от Турция и Йордания, помощ ще дойде и с кораби от Дубай през Иран, обясни говорителят на мисията Ейдриън Едуардс.
"Това е много значителна помощ, една от най-големите акции в последно време. Това е огромна хуманитарна криза и бедствие", посочи Едуардс на пресконференция в Женева.

Първоначалните пратки ще съдържат 3300 палатки, 20 000 найлонови покривала, 18 500 комплекта с кухненски принадлежности, 16 500 контейнера за вода. Те се осигуряват от Саудитска Арабия, Великобритания, САЩ и други донори.

Терористите се финансират от търговия с роби

Жени - вдовици и сираци, продадени като роби, бизнес на черния пазар на петрол и конфискация на имущество на преследваните малцинства - това са само някои от методите, чрез които групировката "Ислямска държава" набира средства за финансиране на дейностите си, посочва италианският сайт "Терасанта". Така например бойци на ИД са задържали десетки семейства от язидското, християнското и туркменското малцинство, опитващи се да избягат от Ирак с полет от летището в Тал Афар, в иракската провинция Ниневия.

Всички мъже от семействата са били убити, а жените и момичетата са отведени на тайно място, за да бъдат продадени на пазара в Мосул като робини. Освен това някои от жените са отвличани, за да удовлетворяват сексуалните желания на бойците на ИД. Такава съдба е споходила най-малко 400 жени язиди от района на град Синджар.

Голям източник на финансиране за ИД са петролните кладенци и рафинериите.

Според кюрдската информационна агенция "Рудау" фундаменталистите към момента контролират седем петролни кладенеца и две рафинерии в Северен Ирак.

Предполага се, че благодарение на тези "придобивки" джихадистите могат да продават около 10 хил. барела петрол на ден.

Джихадистите контролират освен това близо 260 км от петролопровода, който свързва Киркук с пристанището Джейхан в Турция.

Сред петролните завоевания на джихадистите са кладенците в Гаяеа, които могат да дават над 20 хил. барела на ден и където има запаси, оценявани на 20 млрд. барела; находищата в Айн Зала, където има между 70 и 80 петролни кладенеца с общ запас от 4 млрд. барела петрол, петролните полета на Хайджелан, в провинция Салах ад Дин с производствен капацитет от 5000 барела на ден и общ запас от 1 млрд. барела. Купувачи на джихадисткия петрол са кюрдски и местни арабски търговци.

Цената на барел е между 20 и 40 долара.

Голям източник на финансиране за джихадистите е и узурпирането на имуществото на преследваните от тях хора. През юли кюрдската агенция "Шафак" съобщи, че в Мосул фундаменталистите са започнали да раздават 50 къщи, принадлежали на туркменски шиитски семейства, избягали заради страх от преследване.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай