Комар погубил Тутанкамон

Комар погубил Тутанкамон  | StandartNews.com

Най-модерният скенер в света спрял, след като сложили в него мумията

Сърцето ми биеше до пръсване, когато застанах лице в лице с фараона, казва д-р Заки Хауас

Гробницата на Тутанкамон в Долината на царете в Луксор е открита през 1922 г. от двама британци - Хауърд Картър и лорд Карнарвън. В нея са съхранени непокътнати над 1700 артефакти, украшения и саркофаг от 110 кг чисто злато. Скоро след това лорд Карнарвън, който финансирал разкопките, умира от неизвестна болест. А след него още 22 души, участвали в експедицията и разкопките или просто присъствали при отварянето на гробницата, предават Богу дух. Това ражда легендата за проклятието на фараона, защото над вратата е разчетен надписът: "Смъртта долита на бързи криле при тоя, що е дръзнал да наруши спокойствието на владетеля". Тутанкамон умира съвсем млад - на 18 години. Той не е оставил потомство. Жена му родила две близначки, които починали, преди да навършат месец.

Човекът легенда, световноизвестният египтолог и изследовател на мумията на Тутанкамон - д-р Захи Хауас, който бе в България през изминалата седмица, разказа интересни неща от работата си като археолог.

Той е бивш министър на министерството на Антиките на Египет, инициатор на изграждането на 19 музея, няколко исторически джамии, църкви и синагоги. Директор на разкопките в Гиза, Сахара, оазиса Бахария и Долината на царете. Повече от 30 г. популяризира археологията и се бори за запазването на безценното египетско наследство. Д-р Хауас е е в списъка на 100-те най-влиятелни личности в света.За него приятелят му Омар Шериф е казал: "Аз бях най-известният египтянин, преди да се появи Захи Хауас".

Около разкритията му на мумията на Тутанкамон са се случвали странни неща, макар че ученият искаше да избегне думата "мистерии". Той издаде наскоро най-новата си книга - "Да откриеш Тутанкамон: от Хауард Картър до ДНК". Едно от най-важните постижения на д-р Захи Хауас е проектът за египетските мумии, който използва съвременни медицински техники, като скенер и ДНК анализ. Но как би могъл да се съхрани ДНК анализ на мумия, по-стара от света? Не само, че е възможно, но анализът бил точен, а материалът - изключително запазен.

Какво е усещането, когато взимаш ДНК от мумия, попитах египтолога. "Усещането е невероятно. Не може да се опише предизвикателството да се спускаш вързан с въжета в дълбоки шахти и погребални камери

Мумифицирането невероятно добре и качествено запазва ДНК. Така че мумиите сами ми помагат в това отношение", сподели археологът. С помощта на ДНК анализ Д-р Заки първи в света идентифицира мумията на царица Хатшепсут, открива цялото семейство на фараона Тутанкамон, разгадава неговата смърт и мистерията с убийството на Рамзес III. Ученият твърди, че древните египтяни са вярвали в прераждането. Той също вярва в това. Категоричен е, че човек може да се прероди в животно, в птица или отново в човек, в зависимост от живота си на земята. Нищо чудно Тутанкамон, Нефертити и Клеопатра да са сред нас. Дори е възможно след време душата да се всели в подобен на външен вид образ. Мумифицирането ускорява пренасянето на душата в друго същество. Реших да провокирам специалиста и го попитах не се ли бои от проклятието на фараона? Първоначално той ми каза, че проклятието не съществува, но после призна, че по време на изследването на мумията на фарона са се случили странни неща. Тутанкамон е бил тийнейджър, когато е умрял. Последният наследник на мощна династия, която е царувала в Египет в продължение на векове. "Тут", както го наричат египтяните, бил погребан с много злато, но забравен. След откриването на гробницата му през 1922 г. започнали спекулации за това какво се е случило с него. Спират се на версия, че фараонът е убит с удар в тила. Когато д-р Хауас отворил гроба му за първи път след почти 80 г., решил да пъхне мумията в най-съвременния скенер, който да предостави на света нови доказателства за живота и смъртта на Тут, да осигури прецизен съдебномедицински анализ и реконструкция на момчето фараон.

"Спуснах се в подземната погребална камера на Тутанкамон, на фона на свещените стенописи. Невероятни рисунки, които всяват страх с красотата си", разказва Захи Хауас. "Работниците много внимателно махнаха подложката на дървения саркофаг, където лежеше мумията, поставена там от британския археолог Хауърд Картър. Отворихме останките. Когато видях лицето му, бях шокиран! Изправих се лице в лице с Тутанкамон!

Той излъчваше някаква енергия

не знам точно какво, но усещането бе невероятно. Малко ми прилоша. Сърцето ми биеше силно, пулсът ми се ускори и не можех да говоря", спомня си египтологът. Решил да започне изследването на мумията, като я сложи в най-модерния в света кат-скенер. "Беше 18:00 часа на 5 януари 2005 г. Само след няколко минути мумията ще се плъзне с главата напред в най-модерния скенер. Тя беше в много лошо състояние, защото Картър я повредил през 1920 година. В момента, в който мумията стигна до отверстието на скенера, най-модерната машина мистериозно спря!", си спомня с вълнение археологът. Всички в залата замрели. Проверили скенера няколко пъти преди изследването и той бил в пълна изправност. "Никой не знаеше какво се случва. Тогава за пръв път ми мина през главата мисълта за проклятието на фараона. Дали Тут не ми се сърди, или може би ще ми бъде благодарен, че ще разкрия истината? Когато през главата ми мина тази мисъл - за разкриването на истината - скенерът сам тръгна!", разказа д-р Хауас. Машината е направила 1700 цифрови рентгенови снимки в напречно сечение на главата на Тутанкамон, сканирани в 0,62-милиметрови "филийки". По подобна схема е изследвано цялото тяло от екипа специалисти в областта на радиологията, съдебната медицина и анатомията. След задълбочени медицински проучвания д-р Хауас стига до извода, че младият фараон не е бил убит, както се е предполагало. Той си е счупил крака, вероятно е паднал от колесница. Тутанкамон е бил дюстанбанлия. Имал деформация на ходилата по рождение и гръбначно изкривяване. Притежавал 130 бастуна, на които се е подпирал. Дюстабанът много му е пречел при лов и ходене. След като си счупил крака,

получил инфекция, разболял се е от малария

и това е причинило смъртта му. В крайна сметка се оказва, че великият Фараон е умрял от комар. Археолог номер 1 в света се амбицира да открие семейството на Тутанкамон и успява, също с ДНК анализ. Д-р Захи Хауас смята, че фараонът е имал наследствено заболяване, както и доста деформации и проблеми с костната система, заради кръвосмешението. Родителите му са били брат и сестра. Проучени са общо 16 мумии, а 10 от тях са били роднини на Тутанкамон от 18-ата династия, вкл. баба му и неговият баща.

Когато Хаус започва спускане в един от тунелите в търсене на нови доказателства за семейството на "Тут", той вижда, че проходът много се стеснява и не може да продължи с въжета. Тогава екипът му го слагат в специално електронно асансьорче. Но на 25-ия метър то спира и археологът виси цели два часа. А когато влиза в една от гробниците и започва внимателно да оглежда фреските по стените, лампата, с която си светил, рязко го ударила по главата. Вероятно духовете не искат да бъдат обезпокоявани, но кой ли друг ще напише истинската история на Древен Египет, ако не д-р Захи Хауас. Който е толкова добър и щедър, че си позволил да покани за своя сметка на обяд най-богатия човек Бил Гейтс, дошъл да се полюбува на пирамидите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай