ИД превърна хората в Мосул в живи щитове

ИД превърна хората в Мосул в живи щитове | StandartNews.com

2000 иракски бежанци са вече на границата на Сирия

САЩ обвиниха "Ислямска държава", че използва човешки щитове в битката за Мосул, съобщи Би Би Си. След започналата в понеделник офанзива по освобождаването на града от терористите се предполага, че тама са останали едва 700 000 души. Според иракска телевизия джихадистите принудително отвели в Мосул жители на близките населени места. Хората твърдят, че терористите ги качват насила върху покривите на сгради, които могат да бъдат обект на въздушни удари.

Въпреки трудностите по напускането на Мосул, най-малко 2000 иракчани вече са избягали от там и се намират на границата със североизточната сирийска провинция Хасака, контролирана от кюрдските сили за самоотбрана, съобщи агенция Фират. Експерти на ООН прогнозират, че вследствие на операцията за освобождаване на Мосул над 100 000 иракчани може да напуснат страната и да се запътят към съседните Сирия и Турция. Бойци на ИД също бягат от града, преди той да бъде обкръжен напълно. Остават само тези, които са готови да загинат.

Настъплението на иракската армия пък продължава с пълна сила. Войската се движи към Мосул от юг, а кюрдските сили приближават от изток. Освободени са още 10 села край града. Иракски генерал призова бойците, които се бият в Мосул на страната на ИД, предаде АП. Според ген. Талиб Шагхати джихадистите имат в града 5000-6000 бойци. Той не уточни колко от тях са чужденци. "Повечето от тях вече напускат Мосул, защото там няма безопасни убежища", каза пред тв канала "Ал Маядин" Юсеф Ал-Куляби, говорител на шиитското въоръжено формирование "Ал Хашд аш Шааби". Според него бойците на ИД бягат към Ракка, където за тях все още било по-безопасно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай