Всеки член на ЕС знае за цената на санкции срещу Русия

Всеки член на ЕС знае за цената на санкции срещу Русия | StandartNews.com

Брюксел. Европейската комисия е раздала документи на всяка една от страните-членки на ЕС в сряда, обяснявайки потенциалното въздействие върху техните икономики от налагането на по-строги търговски и финансови санкции на Русия заради действията й в Украйна, съобщиха дипломати пред Ройтерс.

Държавите са били информирани само за рисковете, които ги касаят пряко, без да се споделят пълните подробности за всички 28 членки.

Индивидуалните оценки на последиците са били връчени поотделно в пликове от кафява непрозрачна хартия на постоянните представители на страните от ЕС на среща в Брюксел. В документите се разглеждат няколко категории санкции в области като енергетика, финанси и търговия, и се описват последиците, които налагането на по-тежки санкции би имало върху двустранните икономически отношения между Русия и съответната страна.

"Важното е, че мерките са балансирани. Не може да имаме ситуацията, при която санкциите да окажат тежко въздействие на една страна членка или на две-три страни членки. Ако ще има последици от това, те трябва да са споделени", посочи дипломат от ЕС.

Страните имат срок до 22 април да отговорят на Европейската комисия, която след това ще изготви пакета санкции. Целта е да има консенсус до следващата седмица, за да могат лидерите на ЕС да вземат решение ако ситуацията в Украйна се влоши.

На среща миналия месец лидерите на ЕС се споразумяха, че ще преминат към т.нар. трета фаза на санкции срещу Русия. Ако в близките дни няма влошаване на ситуацията в Украйна, слабо вероятно е да бъде предприета тази стъпка.

Ако в Украйна настъпи влошаване, тогава лидерите на ЕС може да се съберат на среща на върха следващата седмица и да вземат решение за трета фаза на санкции.

Сред страните, които имат най-големи поводи за опасения от такава стъпка е Германия, която получава около една трета от петрола и природния си газ от Русия и изнася голям обем промишлени стоки в Москва. България, Италия, Австрия, Кипър и Гърция също ще бъдат тежко засегнати, поради което постигането на консенсус сред всички страни от ЕС ще се окаже трудно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай