07:15 ч.

10.11.15

5 мин.

3567

10

0

В посткомунистическата пустиня 26 г. не стигат

от Руслан Йорданов |

В посткомунистическата пустиня 26 г. не стигат

След 10 ноември чарът на демокрацията бързо се изтърка


Днес България членува в клуба на богатите, но сме по-черногледи


"Когато бях пионерче, ми разказваха колко добре щяло да се живее в светлото бъдеще, а сега ми обясняват колко добре се живеело, когато съм бил пионерче". Тази модерна шега разкрива абсурда на комунистическия строй и несполуките на настоящия демократичен ред. С отбелязването на 26-ата годишнина от историческия Ноемврийски пленум на БКП става ясно, че все по-прави се оказват най-мрачните пророци от началото на прехода. Те бяха убедени, че за достигането на "обетованата земя" ще бъдат необходими поне 40 години, през които българският народ ще се върти напразно в пустинята, досущ като древните юдеи под ръководната палка на Мойсей. Днес изглеждат наивни мечтите, че свалянето на бай Тошо и махането на петолъчката от Партийния дом автоматично ще ни пренесе в царството на красивите и богатите. Формално днес България членува в клуба на заможния Запад, а практически населението е далеч по-черногледо отколкото във времената, която почти бяхме станали 16-а република на СССР. През 90-те настъпването на демокрацията се отбелязваше като всенароден празник, на който се припомняха ужасите на комунизма. Червените славеха героите, подарили ни демокрацията - реформаторите в Политбюро, начело с Петър Младенов. Сините тачеха подвига на "Екогласност" и отците, основатели на СДС. С течение на времето и напредването на мъките техният авторитет избледня. Днес сред социалистите е по-разпространено мнението, че отстранилите на 10 ноември Живков


са предатели и перестройчици


повели се по акъла на юдата Горбачов. В десните среди пък за брадатите дисиденти и първо поколение сини политици се злослови като за "децата на Луканов" и /не/съзнателни маши на кукловодите от Държавна сигурност. По странна ирония четвърт век по-късно някои призраци се завръщат. Сред градската младеж у нас отново е модерно да се карат "Балканчета", и то оригиналните модели от 80-те. Добре запазен велосипед антика струва по-скъпо от луксозните швейцарски колела. Навремето в държавата на победилите работници и селяни хората масово вярваха в капиталистическия рай, който показваха по западните филми и който загатваше за масово благоденствие и пълни магазини. Днес едва ли може да се намери човек извън либертарианските кръжоци, който да се радва от сърце на прелестите на пазарното стопанство. Същевременно се засилва и носталгията по сигурността и сиромашкото равенство на Бай-Тошовата епоха. От страна с изцяло държавна собственост България постепенно измина пътя до място, където частната е неприкосновена и става все по-свещена. Дотолкова, че занапред и частното образование ще се плаща от хазната. Отскубнахме се от държавните монополи в енергетиката и ВиК услугите, за да разберем, че


частните монополи могат да бъдат по-кръвожадни


от тях към потребителите. Избягали от комунистическата кошара, мнозина на гърба си изпитаха горчивия вкус на свободата, в която правото е на страната на вълците.

В комунистическата ера българските граници бяха преградени с кльонове и строго се охраняваха. Най-често се случваше гражданите да бягат отвътре навън по посока гнилия Запад. Оградите по границите бяха премахнати и населението започна напълно легално и организирано да се изнася - над 2 млн. нашенци заминаха в бленуваната чужбина. Отскоро към страната "като една човешка длан" напират стотици хиляди бежанци от Близкия изток и Африка, та се наложи наново да правим заграждения, засега само покрай браздата с Турция. Някога България беше гордо основател и член на военния пакт - Варшавски договор и Съюза за икономическа взаимопомощ /СИВ/. Днес пълноправно присъстваме в НАТО и Европейския съюз. През 1968-а "освобождавахме" братска Чехословакия от заплахата на контрареволюцията и им помагахме да строят социализма. Сега освобождаваме Афганистан и Ирак от сянката на халифата и им помагаме да градят демокрация и пазарна икономика. При соца първите държавни ръководители задължително минаваха за благословия през съветското посолство, в съвременната епоха правителствата ни се съставят на кастинг в американската легация. Светът до 1989 г. и днешният са твърде различни, затова още ни е трудно да повярваме, че действието се развива в една и съща страна. Вечно остава онова тягостно българско очакване, че пак някой ни лъже, че ни води към светлото бъдеще.


Символът на Студената война е построен за една нощ пред 1961 г.


Парче от Берлинската стена бе изложено вчера пред сградата на Европейската комисия в Брюксел. На откриването на тежащия три тона панел присъстваха шефът на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, вицепрезидентът на ЕК Кристалина Георгиева, еврокомисарят Гюнтер Йотингер и германският финансов министър Волфганг Шойбле. Откриването на парчето, съдържащо графит на американския президент Джон Ф. Кенеди, мина под звуците на европейския химн "Ода на радостта". "Падането на Берлинската стена беше исторически момент за Германия и за цяла Европа. От днес това парче от историята ще стои пред централната сграда на Европейската комисия, за да ни напомня защо всички днес сме тук - за да пазим мира, просперитета и единността на континента", заяви Кристалина Георгиева. Шойбле пък подчерта, че през 1990 г. Германия е успяла да се обедини, защото Европа също е искала нейното разделение да бъде преодоляно.

Берлинската стена, която първоначално представлявала ограда от бодлива тел, била изградена буквално за една нощ - на 13 август 1961 г. Хората в източната част на Берлин изобщо не подозирали, какво ги очаква на сутринта. Бетонната стена била издигната чак през 1965 г. Сградите във близост до Берлинската стена били разрушени, а в зоната около стената, така наречената Мъртва зона, били поставени мини. Комунистическите власти на Източен Берлин обяснили, че стената е построена, за да предпази населението от западни шпиони, които се стремят да попречат на изграждането на социалистическото общество. Преди това около 20% от населението на Източна Германия напуска страната в западна посока. През 28-те години стената е пазена от множество наблюдателни кули, а на караулите било заповядано да стрелят по всеки, който се опита да избяга.

По официални данни за този период около 5 000 човека успяват да избягат в Западна Германия. Някои копаели тунели под стената, други използвали балони с горещ въздух, трети се промъквали през канализационната система, а четвърти директно прескачали бодливата тел. След падането на Берлинската стена, части от нея били отнесени от хората вкъщи като сувенир, а някои дори се продавали по eBay.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 17:52 · 10.11.2015
Едно нещо е сигурно - ако българите знаеха , че след 25 год ще сме на това дереже и имаха възможност да избират със сигурност нямаха да тръгнат по пътя по който вървим сега. Какво ни пречеше да направим като Китай, вече никой не казва че са бедни. На Запад купуват само маркови стоки, а българите им прислугват. Има хора сега са по-добре, но масата затъва.
Потребител · 17:36 · 10.11.2015
Никой не иска да връща комунизма, но пътя по който вървим сега ни води към сигурна смърт. В България всичко умира, промишленост, образование, здравеопазване, ценностната система на хората, културното им ниво. Всички се радвахме че комунизма пада , но и в най-лошите ни представи не присъстваше разрухата на днешното време. Едно време хората от ГДР наистина бягаха на Запад, но сега на всеки протест молят Путин да се върне в Германия.
Потребител · 16:01 · 10.11.2015
Трябва да може се чете между редовете, помишлеността преди 10ти ноември беше свързана със СИВ, нямаше конкуренция от западните фирми и всички си живяха като във капсула, нито напред, нито назад, или по скоро казано, изостаналост. Сега, като трябва да се конкурираме с целия свят, видяхме, че не става така, както преди и демокрацията ни била виновна. А ако не си оправим пътищата, няма да дойдат нито предприятия отвън, нито инвестиций.
123 · 14:29 · 10.11.2015
След 10 ноември властта пак си остана в ръцете на комунистите....та и до сега.
Потребител · 10:33 · 10.11.2015
Малеее... да разбирам, че ако се върне комунизма, всичко ще се оправи.
1. Отиваш на работа и работиш. Получаваш заплата която е регламентирана със закон. Например 300 лева.
2. Колегата до теб работи същото като теб, но произвежда 1/4 по-малко, защото е мързелив. Той получава същата заплата.
3. След време разбираш, че и да си даваш зор, и да не си го даваш, все 300 лева ще получиш. В резултат започваш да роботиш колкото колегата.
И прочее, и прочее....
Потребител · 09:40 · 10.11.2015
Помня 10 ноември 1989г-,слушах предаването от пленума,мислех си:ееееееее,най-после и ние свободни,и какво излезе-едно нищо 26 години все назад и все назад, кога ще тръгнем напред никой не знае,някои отдавна забравиха майка България и рахатуват където си пожелаят,други ровят по кофите,в нашия град имаше много фабрики и заводи,известни извън България,сега-нищо,нищо,пълна разруха,и какво - станахме чистачите и миячите на Запада.
Потребител · 08:44 · 10.11.2015
Факт е че,преди 10 ноември 1989 година масовия и обикновен българин живя в пъти по- добре от сега.Това не се споменава в статията по-горе.
Потребител · 08:03 · 10.11.2015
А то какво стана...3 млн българи избягаха навън, всеки трети българин от тези които останаха се е наредил на Терминал 2, абсолютно никаква промишленост и нито един комин не пуши вече. Беднотия до шия, но иначе пътища строим с остатъците от европейски пари които политиците не са успели да откраднат. Много жалко..
Потребител · 07:48 · 10.11.2015
Стандарт нещо сменя вятъра. Започва да огласява, че комунистическа България далеч не е било чак толкова (колкото сега) лошо. Аз бях ученик, войник и студент по него време. И знам колко предприятия, институти и организации имаше. Промишлености, отрасли, армия и медицина. Стачкувах да свалям комунисти с надеждата за по-добра България.
Потребител · 07:57 · 10.11.2015
@Потребител Заедно с Кошлуков. Той сега разправя колко лошо било тогава. Но не казва колко пъти по-лошо е сега. Няма отрасли, промишленост и пр. Има "инвеститори". И половината сме имигранти. Ало, Кошлуков, за това ли стачкувахме? И вместо сега да сме пак на улицата, като румънците, ти пееш колко лошо било тогава.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент