В Донецк няма да гласуват за президент на Украйна

В Донецк няма да гласуват за президент на Украйна | StandartNews.com

Киев. Проруските сепаратисти, окупирали град Донецк и обявили Донецка народна република, заявиха, че в областта няма да се проведат избори за президент на Украйна. Върховната рада насрочи вота за 25 май. От началото на кампанията кандидатите са преследвани, заплашвани, причаквани и пребивани от проруски въоръжени групи, както и от екстремистите от "Десен сектор", които бяха основната сила на Евромайдана, свалил от власт бившия президент Виктор Янукович.

Тази нощ украинските спецчасти успяха да изтласкат сепаратистите от Святогорск, съобщи БНТ. Акцията премина без жертви. За властите в Киев градът има стратегическо значение, защото е разположен на границата на размирните области Донецка, Луганска и Харковска. В сряда временното украинско правителство прекрати примирието, обявено заради великденските празници, и президентът Олександър Турчинов нареди нова антитерористична операция.

НАТО засилва натиска си над Русия и призова страната да пристъпи към изпълнение на споразумението от Женева. Алиансът изпраща за постоянно бойни кораби в Черно море, а САЩ разполагат още около 600 военнослужещи край границите на Русия. 150 американски военни започват учение в Полша. Американският посланик във Варшава заяви, че Вашингтон има задължения в рамките на НАТО да гарантира сигурността на Полша. През следващите месеци се предвиждат подобни военни учения и в Литва, Латвия и Естония. Западът изрази притеснения от нарастващия брой руски войници по границата с Украйна.

При друг инцидент Великобритания, Холандия и Дания вдигнаха изтребителите си, след като два руски военни самолета приближиха въздушното им пространство. Машините са обърнали и до инцидент не се е стигнало.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай