Учени: Има връзка между Зика и микроцефалията

Учени: Има връзка между Зика и микроцефалията | StandartNews.com

Учени откриха първите доказателства за връзка между Зика и микроцефалията. Резултатите от лабораторни тестове показват, че специфичното грипно състояние при бременните жени уврежда ключови клетки, отговарящи за мозъчното развитие на плода. Откритието е дело на Института за клетъчно инженерство „Джон Хопкинс", пише "Франс прес", цитирана от БГНЕС.

„Изследванията на зародиши и бебета с по-малък размер на главата и мозъка, което е видимото последствие от микроцефалията, в райони, където зика е разпространен, показват аномалии в мозъчната кора. Самият вирус същевременно е открит в тъканите на плода", обяснява професор Го Лин Мин от института.

Три вида човешки клетки са били изложени на влиянието на Зика, по метод, наречен „ин-витро експеримент", посочват още учените. И уточняват, че първи са неврални родоначални клетки, които са важни за развитието на мозъчната кора. При повредата им се стига до ефекти на микроцефалията. След 3 дни, в които били изложени на щама на вируса, 90% от тези клетки били заразени, а 1/3 вече мъртви.

Другите два вида са стволови клетки и неврони. Те са останали сравнително незасегнати, сочат още изследванията.

Заразените клетки допълнително са продължили да репродуцират вируса, а защитните гени не са успели да се активират, което е необичайно явление.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай